Henk Theuns met een deel van zijn verzameling.
Henk Theuns met een deel van zijn verzameling.

Verhalen achter wereldberoemde wielertricots

BREDA - Zondag 21 augustus gaan de 184 renners van La Vuelta na de start van de derde etappe, met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Een aantal renners steekt ook een kaars op ter herdenking van de wereldwijde coronaslachtoffers. 


In de aanloop naar dit sleutelmoment van La Vuelta in Breda presenteert de Grote Kerk Breda vanaf 1 juli een bijzondere, authentieke tentoonstelling met de grootste verzameling wielertricots ter wereld van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns: Koerstrui in de kerk. De collectie bevat 7000 wielertricots waarvan de absolute toppers op een eigentijdse, creatieve manier worden getoond in de Grote Kerk Breda. 

De selectie van de tentoonstelling is gemaakt door ontwerper Jan Konings en oud-wielrenner en journalist John den Braber. 

Naast de bijzondere wielertricots staan de verhalen die erbij horen centraal. Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk Breda is er trots op om in het kader van La Vuelta Holanda een bijzondere tentoonstelling te presenteren: "De verbinding tussen de populaire wielersport en religie is geen vreemde. Het is geweldig de collectie van Brabantse verzamelaar Henk Theuns in de aanloop van La Vuelta Holanda in Grote Kerk Breda een erepodium te bieden.”[n]

Grote Kerk Breda kleurt rood voor La Vuelta
Wielertricot Tom Simpson, uit de collectie van Henk Theuns