Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

BREDA - De werkzaamheden van het doortrekken van de Nieuwe Mark zijn gestart. En dat is een project van de lange adem. De eerste fase duurt tot eind 2024, en daarna zullen nog fase 2 en 3 volgen.


Sinds maandag zijn de omleidingen rondom de Markendaalseweg ingesteld. Op de bordjes valt te lezen dat die gelden tot eind juli 2023. Meer dan een jaar aan werkzaamheden dus. En dat is slechts deel 1 van fase 1. Maar uiteindelijk krijgt Breda er iets prachtigs voor terug, benadrukt wethouder Daan Quaars. "Uiteindelijk zullen Bredanaars straks vanuit de Haven rond kunnen varen naar de Vredenburchsingel. Dat is een prachtige stap voor de vrijetijdseconomie. Maar het doortrekken van de Nieuwe Mark is meer dan alleen het compleet maken van een vaarrondje en het vergroten van het vertier in de binnenstad. Het is echt een investering in de leefbaarheid van de stad, en een belangrijke stap in de vergroening van de binnenstad. En uiteindelijk brengen we hiermee ook een stuk historie terug, want vroeger liep de Mark ook door. " Bovendien heeft het doortrekken van de Nieuwe Mark effect op het gehele gebied er omheen, stelt de wethouder. "Het hele gebied rondom de Nieuwe Mark profiteert hiervan. Dat zag je ook toen we het water terug brachten naar de Haven. Toen er nog een parkeergarage op de plaats van de Haven zat, was het geen mooi stukje Breda. Nu floreert dat hele gebied."

Miljoenenproject
Het doortrekken van de Nieuwe Mark is een kostbaar project. Breda heeft er 18 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor de aanleg van 175 meter aan natuurinclusieve kade heeft Breda een Europese subsidie van 4,7 miljoen euro gekregen. De aanleg van de Nieuwe Mark zal vele jaren in beslag nemen. De verwachting is dat er in 2025 een start kan worden gemaakt met de aanleg van Fase 2. Dat gaat over het deel van de rivier achter de Markendaalseweg / The Marker inclusief de aanleg van een nieuwe brug over de Markendaalseweg. Wanneer dat is afgerond, kan Fase 3 beginnen. Die fase zorgt ervoor dat de rivier naast de ‘witte huisjes' ter hoogte van de Vredenburchsingel weer in de singel uitkomt.[n]