Wateroverlast en watertekorten

Beiden (gaan) komen steeds vaker voor in Breda en eigenlijk heel Brabant. Dit betekent dat er naar een provinciale oplossing gezocht dient te worden. De Provinciale Staten keurde in december 2021 het regionale water- en bodemprogramma goed. De problemen rondom te veel water en droogte zijn daardoor duidelijk geworden. Bovendien staat in dat programma het traject hoe de doelen te behalen.


Ja, klopt, dit is allemaal nog maar papieren werk en moet nog in de praktijk uitgevoerd worden. En dat is vaak het moeilijkste deel. Want de ervaring leert dat dit stukje nogal eens een struikelblok is. Maar we gaan van het positieve uit. De Brabantse doelstellingen bestaan uit vijf belangrijke thema’s:
voldoende water, veilig water, schoon water, vitale bodem en klimaatadaptatie. Men hoopt door veerkrachtiger water en een bodemsysteem dat bestand is tegen extremen een klimaatproof Brabant te maken. Dus een Brabant dat zich in 2050 kan aanpassen aan het zich steeds sneller veranderende klimaat door in te spelen op veilig, schoon en voldoende water en een vitale bodem. Om eens een thema te pakken, voldoende water. Tot voor kort was het vanzelfsprekend dat we voldoende water hadden. Echter, er dienen zich steeds vaker perioden van langdurige droogte aan. En we hebben er ook last van. Op de korte termijn zijn er problemen voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur. Op de lange termijn zorgt droogte voor problemen voor de leefomgeving. De gezondheid, de drinkwatervoorziening, de industrie en de mobiliteit komen in de problemen. Zowel in het oppervlaktewater als in het grondwater nemen niet alleen de hoeveelheden, maar ook de voorraden geleidelijk af.[n]