Hittegolf en tropische nachten

Van 7 augustus tot en met 16 augustus 2022 hadden we in Breda, na vorig jaar geen hittegolf te hebben opgetekend, opnieuw een hittegolf te pakken. Hij duurde tien dagen en van 10 tot en met 14 augustus waren er vijf opeenvolgende tropische dagen met een piek op 13 en 14 augustus. Op beide dagen werd de kaap van 30 ruimschoots gepasseerd met 33,4 graden. Hiermee werd ruim voldaan aan de criteria voor een officiĆ«le hittegolf. 


We mogen in Nederland spreken van een hittegolf bij minimaal vijf opeenvolgende zomerse dagen met maximumtemperaturen van 25,0 graden of hoger, waarvan er dan minimaal drie tropisch moeten zijn. Een tropische dag is een dag met een maximumtemperatuur van 30,0 graden of hoger. 


Het was heet en onaangenaam voor veel mensen afgelopen weken. Maar records werden niet verbroken. In 2019 werd in heel Brabant de kaap van 40 graden overschreden met als topper 25 juli toen het in Gilze Rijen 40,7 graden werd. Dit gaan we wel in de komende jaren meer merken: veertigers op de thermometers. De opwarming van het klimaat zit momenteel in zijn derde versnelling. En er is voorlopig geen weg terug. Dus klimaatadaptie wordt een eerste stap. Het speelt momenteel op alle continenten. Dit is geen bangmakerij, maar puur realisme. 

Een tropische nacht met een minimumtemperatuur van 20,0 graden of hoger kwam deze zomer gelukkig tot dusverre slechts eenmaal voor. Op 20 juli koelde het niet verder af dan 20,1 graden. Geen Brabants record. Dat ligt nog kersvers op de plank met 25,1 graden in de nacht naar 26 juli 2019 gemeten in Volkel.[n]