Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Aan de keukentafel met Brigitte van der Pluijm: ‘Netwerken vind ik een feestje’

Door: Redactie Economie

BREDA - Breda is een dynamische stad die bruist van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met’ gaan we in gesprek met Bredase ondernemers. Deze week Brigitte van der Pluijm, BBOOSTED.

In Nederland zijn zo’n 1,4 miljoen ZZP-ers werkzaam. Ruim 1,3 miljoen bedrijven vallen onder de kwalificatie Midden en Klein Bedrijf (MKB). In 2019 maakte de geboren en getogen Bredase Brigitte, tegenwoordig wonend in Prinsenbeek, na een loopbaan van ruim 25 jaar in dienstverband, de stap naar het ZZP-er schap. 

Vertel eens over jouw stap naar het ZZP-erschap.
“Tja, waar zal ik beginnen. Eigenlijk stond het ondernemerschap altijd al op mijn bucketlist. Na een HBO-opleiding Voeding en Dietethiek ben ik in 1993 in de farmacie gaan werken. Ik bezocht aanvankelijk met name dermatologen, apothekers en huisartsen, later ook cardiologen en internisten. Eigenlijk simpelweg omzet scoren. Dat commerciële heeft er bij mij altijd wel ingezeten. Via Pfizer kwam ik bij Astra Zeneca, twee bedrijven die iedereen tegenwoordig wel bij naam kent. Bij de laatste ben ik in de marketing terecht gekomen. Eigenlijk is toen al het idee voor een eigen bedrijf ontstaan”

Want?
“Ik kwam tot de conclusie dat een marketingafdeling en een verkoopafdeling veel beter naar elkaar moeten luisteren en moeten samen werken. Wanneer marketing en sales hand in hand gaan en als een twee-eenheid functioneren, worden de doelen van het bedrijf beter en sneller behaald. Ik zag daar een gat”.

Toch maakte je niet meteen de overstap?
“Nee, klopt. Ik had wel een prachtbaan. Ik heb de hele wereld overgevlogen en in Nederland reed ik nou ook niet bepaald in een oude Trabant. Ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd. Toch voelde me ik niet meer op mijn gemak. De naam van de farmacie werd er niet beter op en als je op een verjaardagsfeestje vertelde dat je in de farmacie werkte, werd je vaak argwanend aangekeken. Maar ik was toen nog niet helemaal toe aan een stap naar zelfstandigheid.”

Het werd Aartsen Fruit & Vegetables, toch?
“Inderdaad, ik ben daar gaan praten en heb vervolgens 10 jaar lang de directie ondersteund. Ik heb daar een belangrijke bijdrage geleverd in marketing, HR en operationele zaken. Een mooie tijd, waarin heel hard gewerkt werd. Maar dat zit in mijn aard. Aanpakken! Ik moet er niet aan denken dat ik zou moeten stilzitten. Een leven zonder werk is iets waar ik me nog geen enkele voorstelling bij kan maken. Werken geeft mij energie. Je krijgt waardering die ik niet zou willen missen. Ik hoop dat ook mijn partner René nog heel lang blijft werken, haha”.

Wat was de definitieve duw in de rug naar het ondernemerschap?
“Heel clichématig misschien, maar toen ik 50 werd. Ja zou je niet zeggen dat die leeftijd al achter me ligt. Ik dacht “het is nu of nooit”. Aan de hand van mijn oude ideeën over marketing en sales ben ik mij in de markt gaan verdiepen en zo kwam ik al snel bij het MKB uit. Daar blijft zo veel liggen. Ondernemers in dat segment ontbreekt het veelal aan tijd en kennis om zich hiermee bezig te houden. Het maken van een salesstrategie, een goeie website, het schrijven van teksten. Het beheer van social media, het maken van brochures, noem het maar op. Vaak een ondergeschoven kind. Maar zelfs een simpel businessplan ontbreekt veelal. Je zult verbaasd zijn hoeveel MKB-ondernemers onvoldoende idee hebben waar nu eigenlijk precies de markt ligt, hoe de doelgroep eruit ziet en hoe die het beste kan worden benaderd. Veel mensen in het MKB werken keihard, maar puur op het onderbuikgevoel. Daar is nog zo veel winst te halen”.
 

En daar spring jij op in?
“Zeker. Je begint gewoon met een gesprek: waar ligt het probleem? Samen formuleren we een marketing-salesplan met een missie, een visie en concrete acties. Dat men meer klanten wil is meestal wel duidelijk, maar hoe maak je van een potentiële klant een daadwerkelijke klant? Wat is precies je doelgroep en waar ligt nou precies je onderscheidend vermogen. De concrete voortgang van dat doelgericht met omzet stijging bezig zijn, evalueren we minimaal maandelijks. Je ziet dat de ondernemers extra gemotiveerd raken en extra energie krijgen. Je leert de ondernemers ook steeds beter kennen en wordt op steeds meer fronten een klankbord. Hartstikke leuk!”

Hoe doe je je eigen marketing en sales eigenlijk?
“Om er een kritische blik op te houden, laat ik de beperkte marketing die ik doe door iemand anders verzorgen. Nieuwe contacten boor ik eigenlijk alleen aan via mijn netwerk. Netwerken vind ik een feestje. Kijk, je moet niet naar een bijeenkomst gaan met het idee “zo, nu ga ik eens even wat nieuwe klanten binnenhalen”. Dat werkt niet. Maar als je oprecht geïnteresseerd bent in mensen en je het gewoon leuk vindt om wat diepgaander te praten dan over het weer, dan gaat het vaak vanzelf.”

Nooit spijt gehad van de overstap?
“Ik moet wel eerlijk zijn. Als ik een alleenstaande moeder was geweest die geheel afhankelijk was van haar maandelijkse inkomen, dan weet ik niet of ik het gedurfd zou hebben. Maar het is me gelukt en ik ben iedere dag blij met de stap. Ik werk nog steeds heel hard, maar omdat ik zo vrij ben om mijn eigen tijd in te delen en niemand mij kan opdragen iets in mijn agenda aan te passen, voelt iedere dag toch een beetje als vakantie”.

Je gaat me niet vertellen dat er helemaal geen nadelen aan zitten...
“Ach, weet je, het enige dat ik mij nu voor de geest kan halen, is het zeldzame moment dat ik eens even niet gemotiveerd ben. Jezelf dan een schop onder de kont geven is wel eens moeilijk. Gebeurt gelukkig zelden. Daarnaast ben ik natuurlijk gewend aan veel collega’s, maar mijn contacten met klanten compenseren dat helemaal.

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Linda de Mol. Ik vind het geweldig hoe zij erin slaagt zulke diverse groepen te bereiken met zulke diverse media. Of Miljuschka Witzenhausen, als presentator, soapactrice, influencer zo’n veelzijdige vrouw. En “selfmade” waarbij zij zich niets aantrekt van een kledingmaat 36 norm. Ja, vrouwen met doorzettingsvermogen en “drive”, dat spreekt mij aan.

Naam:
Brigitte van der Pluijm

Leeftijd:
53 jaar

Burgerlijke staat:
Samenwonend met René Akkermans

Bedrijf:
BBOOSTED

Functie:
Eigenaar

Passie:
“Hardlopen, ik heb inmiddels 17 marathons gelopen. Ook is koken een passie. Helaas komen de calorieën die ik verbrand met de ene hobby er wel weer eens aan door de andere.