Het team van Amphia
Het team van Amphia Foto: Swim Breda

Swim to fight Cancer Breda doneert 10.000 euro aan Amphia

Door: Nathalie van Hooijdonk Algemeen

BREDA - Amphia en Swim to Fight Cancer Breda werken sinds de 1e editie van Swim Breda (2019) nauw samen. Met ruim 500 zwemmers in De Kuil in Prinsenbeek hoopt de organisatie op 11 september wederom veel geld op te halen voor kankeronderzoek. En juist omdat Amphia de plek is waar de meeste mensen in Breda e.o. in behandeling gaan als ze ziek zijn, wil de organisatie ze een steun in de rug geven. 


Theo Dekker, voorzitter van Swim to Fight Cancer Breda: “Amphia is een regionaal ziekenhuis waar inwoners van Breda en omstreken naar toe gaan als ze te maken krijgen met kanker. Daarom hebben we in overleg met de landelijke stichting Fight cancer besloten een donatie te doen van 10.000 euro. Dit geld gaat Amphia besteden aan een concreet project bestemd voor patiënten met kanker.” Inmiddels staat de teller van Swim Breda op 200.000 euro.

Prehabilitatie
In gesprek met Chantal Moerkens, casemanager oncologie, legt zij uit wat prehabilitatie is en waarom deze donatie zo welkom is. Chantal Moerkens: “Het is sinds enkele jaren bekend dat het verbeteren van de conditie van een patiënt voorafgaand aan een zware operatie, helpt om sneller te herstellen. Ook zorgt het voor minder complicaties. Dit noemen we prehabilitatie.” Bij Amphia worden patiënten met darmkanker nu al door middel van een speciaal kortdurend fitprogramma voorbereid op hun operatie.

 Moerkens: “En om te onderzoeken of prehabilitatie eenzelfde positief effect heeft op patiënten die pancreaschirurgie (als gevolg van alvleesklierkanker) ondergaan, zouden wij vanuit het pancreas-expertteam graag ook voor deze patiëntengroep prehabilitatie willen aanbieden. We zijn dan ook heel erg blij met het donatiebedrag vanuit Swim to Fight Cancer Breda om dit mogelijk te gaan maken.”

Het water in 
Vanuit Amphia heeft zich wederom een team gemeld om mee te gaan zwemmen op 11 september a.s. Ze hebben al bijna 10.000 euro opgehaald. Doneren doe je via fightcancer.nl/breda. Iedereen is 11 september welkom om te komen aanmoedigen