Amnesty International voert actie voor Vahid op Breda Barst

BREDA - Vahid Afkari uit Iran werd gearresteerd omdat hij had meegedaan aan vreedzame demonstraties in de stad Shiraz in 2017 en 2018. Tijdens de demonstraties werden er leuzen geroepen over ongelijkheid en politieke onderdrukking.

De Iraanse autoriteiten gooiden hem in een isoleercel zonder ramen en martelden hem om misdrijven te laten ‘bekennen’ - misdrijven die hij nooit heeft gepleegd. Na uiterst oneerlijke processen werd Vahid veroordeeld tot 33 jaar en 9 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij zit nog steeds in de isoleercel, mag niet luchten en krijgt niet de medische zorg die hij nodig heeft sinds gevangenbewaarders zijn arm hebben gebroken. Ook mag hij zijn familie niet zien en zelfs niet bellen.


Vahids broers Navid en Habib werden ook gearresteerd in verband met de vreedzame demonstraties. In september 2020 werd Navid in het geheim geëxecuteerd. Dat veroorzaakte een golf van protest in Iran en de hele wereld, waardoor de campagne voor de Afkari-broers werd opgevoerd.

Habib werd in maart 2022 vrijgelaten.


Vahid Afkari heeft niets verkeerds gedaan. Hij werd alleen maar vervolgd omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting. Roep het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht op om Vahid onmiddellijk vrij te laten.


Tijdens het weekend van 17 en 18 september is Amnesty International aanwezig op Breda Barst. Kom ook naar de stand en teken de petitie voor Vahid.[n]