Afbeelding
Foto: Henk Ketelaar

Bredase Vredesweek van start

BREDA - De Bredase Vredesweek is zaterdag 17 september met een ‘Walk of peace’ wandeling van start gegaan onder het motto: ‘Het is nu tijd voor vrede’. Hiermee sluit Breda zich dit jaar aan bij de vredeswandelingen die tijdens de Vredesweek door PAX elders in het land worden gehouden. De organisatie van de Vredesweek is in handen van zeven Bredase organisaties.

Door Henk Ketelaar

“Juist nu in deze tijd met een oorlog tussen Oekraïne en Rusland is het opkomen voor vrede belangrijk,” laten Erna Smeekens, Hans Udo, Tientjes Academie, Els Peeters Amnesty International, Frans Szablewski FNV en Jan Hopman van Mondiaal Centrum Breda weten als we daarover komen te praten. “De oorlog heeft het verlangen naar vrede bij mensen wakker geschud. De roep om vrede wordt steeds luider, juist nu in deze Vredesweek moeten we laten zien waarvoor we staan. Met dat in gedachten hebben wij het vredesweek programma opgesteld. Doen er bij de Walk of peace aanmerkelijk veel jongeren mee, dan is het evenement wat ons betreft al geslaagd,” laat het gezelschap als medeorganisatoren van de Vredesweek horen.

Steentje bijdragen

“Iedereen kan in deze vredesweek zijn of haar een steentje bijdragen,” vervolgen ze. “De Walk of Peace is een wandeling van vijf kilometer met op vijf plekken een poos ??- tevens bezinningsplaats waar gastprekers de wandelaars opvangen. Zij spreken over de ervaringen die ze in oorlogstijd hebben opgedaan. Geen ander dan zij weten wat het betekent om in vrede te kunnen wonen en werken. Zij vertellen dat het leven in een oorlogsgebied of in een land van onderdrukking zo zwaar kan wegen, dat vluchten nog maar de enige optie is.”

Getuigenissen

“Zo zal de uit Rusland gevluchte Anita Bastet vertellen hoe het in Rusland is gesteld met mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse of queer (LHBTIQ+) zijn. Zij heeft Rusland moeten ontvluchten om aan de vele aan haar adres geuite verwensingen en bedreigingen te ontkomen. Mohammed Hassan zal zijn verhaal vertellen over de vraag waarom hij zijn geboorteland Afghanistan moest ontvluchten. Hij zal zijn toehoorders een spiegel voorhouden om hen ervan bewust te maken, dat vrede geen vanzelfsprekendheid is.”

Hirsch Ballin

"In die context zal donderdagavond om 19.30 uur Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van justitie en emeritus-hoogleraar, een lezing in het Mondiaal Centrum Breda houden onder de titel: Vrede en Recht. Helaas, zo laat het vijftal weten, gaat de lezing van parlementariër Sylvana Simons wegens gezondheidsomstandigheden niet door.”[n]