BLAStcafé: Het ruimtelijk DNA van Breda

BREDA - De toren Topolis, die in 2002 enkele maanden in park Valkenberg stond, het project Bredase Bomen, waarbij bomen die gekapt moeten worden een nieuw leven krijgen, en de ontwikkeling van De Suiker in Groningen, het terrein van de voormalige suikerfabriek, zijn alledrie exponenten van de spontane stad: projecten die min of meer spontaan van ‘onderaf’ in gang zijn gezet.


Op woensdagavond 28 september om 20.00 uur organiseert de Bredase stichting BLASt, platform voor landschap, architectuur en stedenbouw, een DNA-sessie over de spontane stad in Brack, Speelhuislaan 173A te Breda. In de DNA-sessies gaat BLASt op zoek naar het ruimtelijk DNA van Breda. 

Vier jaar lang wordt onderzocht welke historische momenten en factoren bepalend zijn, en zijn geweest, voor de ontwikkeling van de stad. Hoe werken ze nog steeds door? 


Spontane stad

Deze vierde sessie gaat over de spontane stad. In de spontane stad gaat het vaak om een of enkele personen, of een informele organisatie, met ‘bottom up’-benadering en een ondernemende houding. Deze ‘just do it’-mentaliteit zie je zowel terug op een plek als STEK op de Veilingkade als op een bedrijventerrein waar startende ondernemers pionieren, en ook in bewoners die zelf gezamenlijk een collectieve woongemeenschap oprichten en bouwen. Maar er zijn vast veel meer voorbeelden te vinden.


Huidige ontwikkelingen

Tijdens de avond komt eerst Topolis, als spontane ontwikkeling uit het verleden, aan bod. Daarna gaat het over de huidige ontwikkelingen rondom het Haveneiland en kijken we naar een inspirerend voorbeeld uit Groningen. Tijdens het afsluitende debat gaan we in op de toegevoegde waarde van de spontane stad voor Breda. 

Wat betekend placemaking? Wat voegen broedplaatsen toe aan de stad? Sprekers zijn Michiel Stevens (Topolis), Tim van den Burg (Bredase Bomen) en Floor Ziegler (De Suiker). Teun Gautier modereert de avond. Deelname: meld je aan via spontanestad.eventbrite.nl of stuur een mail naar post@stichtingblast.nl[n]