Contrabassist Rick Stotijn
Contrabassist Rick Stotijn Foto: ILVY NJIOKIKTJIEN

Kamermuziek Breda treedt buiten zijn oevers 

BREDA - Op vrijdag 7 oktober gaat de serie Kamermuziek Breda van start in de Nieuwe Veste. Een jonge sopraan, Channa Malkin brengt samen met een negenkoppig ensemble een boeiende mix van Mozart en Richard Strauss. Blader je door de prospectus van de serie dan valt het op dat er steeds meer concerten zijn die zich niets aantrekken van barrières tussen genres. Steeds minder krijgen we concerten voorgeschoteld van het type zitten, zwijgen en eerbiedig luisteren. Een greep uit de negen concerten van de serie.

Zo kunnen we op 24 februari naar iemand die als geen ander door allerlei genres heen fietst. Begonnen als zeer muzikale cabaretier kwam Mike Boddé terecht op een plek waar hij zich al jaren als een vis in het water voelt. Podium Witteman - inmiddels omgedoopt tot Podium Klassiek - biedt hem de ruimte om te doen waar hij goed in is: pianospelen, jazz en klassiek. Improviseren en geestige - soms ook diepe - liedjes schrijven. Die hij zelf brengt met zijn unieke stem, die helemaal niets klassieks heeft.

Op 18 november wordt er een instrument in het zonnetje gezet dat normaal op de achtergrond opereert maar wel onmisbaar is. Twee virtuoze contrabassisten, Rick Stotijn en Olivier Thierry, komen laten horen dat de contrabas het ook erg goed doet als solo-instrument. Rick speelt over de hele wereld en Olivier in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze worden daarin bijgestaan door een ensemble afkomstig uit dat orkest, de Camerata RCO.

Ook gerekruteerd uit het Concertgebouworkest is het Alma Quartet, waar we op 21 oktober naar kunnen gaan luisteren. Zij openen hun concert met een kwartet van Haydn dat begint met een melodie die je niet meer uit je hoofd krijgt. Een zogenaamde oorwurm. Voor de Tweede Wereldoorlog was een Duitse close harmony groep wereldberoemd. The Comedian Harmonists vierden triomfen in de Verenigde Staten en heel Europa. En ze traden op in 21 films. Maar in 1934 werd hun het optreden onmogelijk gemaakt omdat drie van de zangers Joods waren. Een Nederlands ensemble, de Frommermans, zet hun traditie voort. Op 16 december brengen zij een programma in kerstsfeer. Ook zij moeten niets hebben van muurtjes tussen genres. De bekende acteur Peter Blok vertelt er verhalen bij. In januari '22 won pianist Thomas Beijer de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Hij is een multi talent. Niet alleen speelt hij fantastisch piano, maar hij componeert en arrangeert ook nog eens. En daar blijft het niet bij: hij is ook nog roman- en scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. Hij brengt romantische en opzwepende carnavalsmuziek van Schumann, een heerlijke sonate van Chopin en pittige Spaanse stukken van De Falla. Op 3 februari een niet bepaald alledaagse combinatie: cello en accordeon. Celliste Quirine Viersen won ook de Nederlandse Muziekprijs. Accordeonist Vincent van Amsterdam, winnaar van de Dutch Talent Award, is ook niet bang om over genregrenzen heen te gaan. Zij spelen o.a. Bach en meditatieve muziek waarvan je vaak een beetje in trance raakt van Arvo Pärt.[n]