Rechts Olof Suttorp bij de sleuteloverdracht van het nieuwe ziekenhuis
Rechts Olof Suttorp bij de sleuteloverdracht van het nieuwe ziekenhuis Foto: Amphia Ziekenhuis

Bestuursvoorzitter Amphia stapt op na ‘uiten affectieve gevoelens naar medewerker’

Door: Bregje Kop Algemeen Uitgelicht

BREDA - Olof Suttorp, bestuursvoorzitter van het Amphia ziekenhuis in Breda, stapt op. Dat meldt de woordvoering van het Bredase ziekenhuis vandaag. Suttorp zou recent affectieve gevoelens hebben geuit naar een medewerker die onbeantwoord zijn. “Van dat gedrag heb ik spijt.”

Olof Suttorp vertrekt als bestuursvoorzitter van Amphia. Na ruim veertien jaar leiding aan het Bredaas/ Oosterhoutse ziekenhuis te hebben gegeven, zal hij een nieuwe levensfase ingaan.

Suttorp: “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier samen met veel collega’s kunnen bouwen - letterlijk en figuurlijk - aan een nieuw Amphia en daarin hebben wij veel bereikt. Ik kijk terug op een mooie periode in mijn carrière. Recent heb ik affectieve gevoelens geuit naar een medewerker die onbeantwoord zijn. Van dat gedrag heb ik spijt. In goed overleg met de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur is besloten dat ik mijn bestuurstaken zal neerleggen, in de wetenschap dat deze in goede handen zijn bij mijn collega’s Christianne Lennards en Ivo Vergouwen.”

Raad van Commissarissen voorzitter Wim Stalman: “Wij zijn Olof erkentelijk voor de resultaten die hij afgelopen jaren samen met alle Amphianen heeft behaald. Olof heeft zich bewezen als een kundig bestuurder en Amphia kan terugkijken op mijlpalen als de nieuwbouw, de JCI-accreditatie, het managen van de COVID19-crisis en de bestuurlijke herinrichting. Olof zal persoonlijk afscheid nemen van collega’s binnen en relaties buiten Amphia”.

De Raad van Commissarissen buigt zich de komende tijd over het profiel voor de voorzitter Raad van Bestuur. Nadat de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad, de Bestuursraad en de Verpleegkundige Regieraad daarover zijn geraadpleegd, wordt de werving en selectie in gang gezet.

Update 27 oktober vanuit Amphia
Op 12 oktober 2022 heeft de Raad van Commissarissen van Amphia een bericht gedeeld over het vertrek van Olof Suttorp als bestuursvoorzitter. Ook zijn door en namens de Raad van Commissarissen journalisten te woord gestaan.

De Raad van Commissarissen heeft tot zijn spijt moeten constateren dat in de media en daarbuiten veel wordt gespeculeerd over de reden van vertrek en dat die speculaties geen recht doen aan de werkelijkheid. De Raad van Commissarissen wenst dan ook nogmaals te benoemen dat de reden van het vertrek bestaat uit het feit dat Olof Suttorp affectieve gevoelens heeft geuit naar een medewerker die onbeantwoord zijn gebleven. Er is geen sprake geweest van fysiek contact, laat staan van seksuele mishandeling of aanranding.

Daarnaast betreurt de Raad van Commissarissen dat een uitspraak van onze woordvoerder anders is geïnterpreteerd dan bedoeld. De arbeidsovereenkomst is met wederzijds goedvinden beëindigd en Olof Suttorp zal een vergoeding ontvangen waartoe Amphia contractueel verplicht is, dit met inachtneming van de Wet normering topinkomens. Deze vergoeding zal te zijner tijd worden verantwoord in het jaarverslag van Amphia.

De Raad van Commissarissen vertrouwt erop dat hiermee een eind komt aan de speculaties. Dit is dan ook het finale bericht over deze aangelegenheid.

Afbeelding