Herfstkleuren

De bomen zijn momenteel aan het verkleuren. De groene bladeren worden geel, rood of bruin. Een mooie tijd voor natuurfotografen om er op uit te trekken. Vooral wanneer het zonnig is met een strakblauwe lucht. De meeste verkleuringen vinden eind oktober en begin november plaats. Hoewel dit proces van boomsoort tot boomsoort verschillend is. Berkenbomen en kastanjebomen zijn meestal het eerst aan het verkleuren. Eiken en beukenbomen verkleuren wat later. En zo kan het voorkomen dat er nog bossen helemaal groen, sommige al geheel of gedeeltelijk verkleurd of gedeeltelijk kaal zijn. Afhankelijk van de boomsoort. 


Maar er spelen meer factoren een rol. De bomen hebben ook ieder hun eigen bladverkleuring. Een berk is goed te herkennen aan zijn felgele bladeren en esdoorns kleuren juist vuurrood. De bladeren van onder meer de eiken, de beuken en de iepen hebben verschillende kleuren zoals bruin, geel, oranje en rood. De kleurenpracht is op zijn mooist wanneer de meeste bladeren gekleurd zijn en de minste bladeren zijn gevallen. Daarvoor heb je rustig en zacht herfstweer nodig. Want zodra het serieus gaat waaien, dan valt het blad snel. Ook kou doet het blad sneller vallen. Met name bij vorst gaan bomen in de spaarstand. Dan gaat de sapstroom naar het blad vertragen en vormt er zich een kurklaagje tussen bladstengel en boomtak en valt het blad van de bomen. 

Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft de klimaatopwarming invloed op de bladverkleuring. In die zin, het proces begint niet eerder en is afhankelijk van de daglengte. De temperatuur heeft wel invloed op duur van de verkleuring en het moment van de bladval. De tijd van de bladverkleuring duurt langer.[n]