Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Op het energiefestival helpt Breda inwoners hun woningen duurzamer te maken

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Dat het belangrijk is om je woning duurzamer te maken, is door de hoge energiekosten inmiddels voor bijna iedere Bredanaar wel duidelijk. Maar hoe je dat het beste kan doen? Dat is de vraag waar op het Energiefestival antwoord op wordt gegeven. Vrijdag en zaterdag kunnen Bredanaars daar terecht om hulp te krijgen bij het verduurzamen van hun woning. 

De pannenkoekenlucht komt je vrijdagmiddag tegemoet wanneer je over het Kasteelplein in Breda loopt. Daar vindt namelijk het Energiefestival plaats. En om voorbijgangers daar laagdrempelig bij te betrekken, staan er twee ‘mixfietsen’. Het zijn fietsen met een blender op de voorkant. Door 15 seconden te fietsen, kan iedere voorbijganger daar zijn eigen pannenkoekenbeslag mixen. En die wordt dan, natuurlijk op een energiezuinige manier, voor je gebakken. 

“De pannenkoeken zijn een super leuke en makkelijke manier om met voorbijganger het gesprek aan te knopen”, vertelt projectleider Jan van Doorn. “We zijn echt enthousiast over het bereik van onze actie. We hebben vandaag al enorm veel mensen gesproken, en morgen verwachten we opnieuw een drukke dag.”

Klimaatweek
Het energiefestival wordt gehouden naar aanleiding van de Klimaatweek. Die wordt landelijk georganiseerd, en door de gemeente Breda lokaal ingevuld. “Duurzaamheid is natuurlijk een heel breed begrip. Maar in Breda hebben we er bewust voor gekozen om de klimaatweek ‘klein’ te houden. We richten ons deze week volledig op het verduurzamen van woningen. Want dat is, met de huidige energietarieven, ook één van de onderwerpen die het meest sterk leeft onder onze inwoners.”

Dat het belangrijk is om je woning te verduurzamen, is voor iedere Bredanaar met de huidige energietarieven wel duidelijk. Aan bewustwording hoeven Jan en zijn collega’s deze week dan ook weinig te doen. “Door deze crisis, sla je eigenlijk een fase over. En hoewel de crisis natuurlijk ontzettend vervelend is, is het wel een goede impuls voor het milieu. Je ziet dat mensen verduurzamen nu serieuzer nemen. En de stap nemen om daadwerkelijk maatregelen te nemen, dat is waar we mensen mee willen helpen.”

Greenhopper
Bredanaars kunnen tijdens het energiefestival terecht in de Greenhopper. In dat huisje op wielen, dat met regelmaat in verschillende wijken in Breda staat, kunnen mensen in gesprek met een energiecoach. “In de Greenhopper kun je echt met jouw persoonlijke vragen komen. We denken mee over de mogelijkheden die er zijn in jouw situatie. Sommige mensen die binnenlopen, hebben nog geen enkel idee over de mogelijkheden. Anderen hebben al van alles uitgezocht, maar willen daar advies over. De Greenhopper is er echt voor iedereen.”

Naast de mixfietsen en de Greenhopper is er op het Enerigefestival onder andere ook een escapebus. Bredanaars kunnen daar een escaperoom in spelen die draait om milieuvraagstukken. Wie meer wil weten over de Klimaatweek of het verduurzamen van zijn woning, kan terecht op de website www.bredadoetmee.nl 

Afbeelding