Het 1e divisie team turnde naar goud in Dalen
Het 1e divisie team turnde naar goud in Dalen Foto: Chantal Jorna

3x goud op landelijke kwalificatie turnen voor BredaGym

BREDA - Op 5 en 6 november in Dalen en op 13 november in Zierikzee vonden de eerste kwalificaties plaats richting het Nederlands Kampioenschap turnen dames in teams en individueel. Twee teams gingen er direct met het goud vandoor, alsook Lieke Streijaart bij de senioren 3e divisie.


Het 1e divisie team mocht voor BredaGym deze reeks kwalificaties aftrappen op 5 november, en dit deden ze heel sterk. Met bijna 5 punten verschil op de nummer 2 won dit team, bestaande uit Britt Ommering, Danisha van Mourik, Danique van der Hof, Julot Tjon-Sien-Fat en Sophie Hollemans, het goud. Sophie en Danique turnde de twee hoogste punten van de hele wedstrijd op balk, waar Danisha en Britt ditzelfde deden op de brug. Julot scoorde juist op sprong en vloer in de top. Met een puntentotaal van 93,75 heeft dit team een zeer goede start van de kwalificaties achter de rug.

Dezelfde meiden mochten in Zierikzee hun individuele kwalificatie turnen. Britt Ommering, die als Zierikzeese een thuiswedstrijd turnde, werd hier 4e. Britt maakte dit seizoen de overstap naar BredaGym, nadat de samenwerking met MTV Middelburg, met een gezamenlijk topelectie, om financiële redenen stopte. En de drie debutanten in de 1e divisie, Sophie Hollemans eindigde op de 8e plaats, Danique vd Hof op de 9e plaats en Julot Tjon-Sien-Fat op de 11e plaats.

Junior Danisha van Mourik maakte afgelopen seizoen de overstap naar BredaGym vanuit EOC Oosterhout. Deze turnster uit Hank wilde graag doorgroeien naar de eerste divisie, en debuteerde in Zierikzee dan ook op haar eerste landelijke wedstrijd op dit niveau. Ze eindigde deze wedstrijd op een 6e plaats.

In Zierikzee turnde ook het team in het hoogste landelijke niveau 1. Met een klapper van Merel Bartelen op brug met liefst 15,267 punten en ook het hoogste punt op vloer van Maren van der Linde met 14,55 pakte het team, met Yara Meziane El Otmanie en Lucy Corbijn de gouden medaille.

Op 6 november was het de beurt aan de individuele junioren en senioren in de 2e en 3e divisie.
Junior Saar van Hemert turnde hier verrassend naar het zilver. Vooral haar balkoefening, waar ze het hoogste cijfer noteerde van haar wedstrijd, zorgde voor stijging in de ranking. Laura Roudaï eindige net naast het podium op een 4e plaats.
Lieve van de Vijver eindige op de 9e plaats.

Bij de senioren 3e divisie was het Lieke Streijaart die er, ondanks een val van de balk, met het goud vandoor ging. Lieke turnde vorig seizoen nog bij EMM Terneuzen, maar maakte mede door haar studie in Breda de overstap naar BredaGym. In de andere baan, in dezelfde categorie, was het Fiona Lanser die het podium mocht betreden. Met name haar brug en balk waren een van de sterkste in het deelnemersveld, wat resulteerde in een mooie bronzen medaille. In dezelfde baan turnde ook Carmen Kentrop. Zij studeert en traint momenteel in Spanje, maar kwam voor deze kwalificatiewedstrijd toch even op en neer vliegen.
Carmen eindige op een 11e plaats.
Voor Veerle Clavan eindigde de wedstrijd helaas in een vervelende blessure, waardoor zij vroegtijdig de wedstrijdvloer moest verlaten.

Bij de senioren 2e divisie eindigde Dorine Berends net naast het podium op de 4e plaats. Mees de Guchteneire, vorig seizoen nog lid van MTV Middelburg, eindigde op de 9e plaats. Emma Monteban werd 14e.
Op de andere baan turnde Anouk Helmer naar de 5e plaats.[n]