Afbeelding
Foto: Bredavandaag

Horecaondernemers maken zich zorgen: ‘De nachtbus moet terugkeren’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda heeft in een brief zorgen geuit over het verdwijnen van de nachtbus in Breda. De ondernemers zijn bang dat door het verdwijnen van de nachtbussen de veiligheid in geding komt. Ook wordt uitgaan in Breda voor inwoners van buiten Breda door het gebrek aan bussen erg lastig, terwijl het uitgaansleven juist belangrijk is voor een stad al Breda, stellen de ondernemers.

Het is voor veel jongeren een vervelende situatie: Het verdwijnen van de nachtbussen uit Breda. Dat maakt het vooral voor jongeren die niet in de stad wonen lastig om uit te gaan in Breda. De KHN Breda maakt zich zorgen over de situatie die ontstaan is nu de bussen zijn geschrapt. Volgens hen is de veiligheid in het geding. Daarom heeft het voltallige bestuur een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin de ondernemers hun zorgen uiten.

“Het wegvallen van de bussen maakt het moeilijker voor stappers om in de binnenstad te komen, met name voor bezoekers uit omliggende dorpen en kernen. We merken dat mensen die in groepsverband afspreken lastiger de aansluiting met elkaar vinden zonder de bus. Bovendien wordt er helaas ook gesignaleerd dat er meer jongeren de verkeerde keuzes maken: met een slok op de elektrische deelscooter nemen bijvoorbeeld, of met de auto het verkeer in”. De ondernemers voorzien ook problemen bij de taxi’s. “In de weekenden zijn er al vaak te weinig taxi’s beschikbaar, deze vraag zal alleen maar toenemen. Dit moedigt ook de ‘zwarte taxi’s’ weer aan, terwijl hier eerder juist goede stappen in gemaakt zijn. 

Toen de horecaondernemers recentelijk nog inspraak bij de gemeenteraad over de verruiming van de sluitingstijden, werd door de ondernemers aangegeven dat ze graag de nachtbus terug zouden zien komen op vrijdag. In plaats daarvan is de bus, door het personeelstekort bij Arriva, juist volledig geschrapt. De ondernemers roepen de raad om om vanuit de gemeente contact te leggen met Arriva om de dienstverlening in de nacht weer te hervatten.