Vlnr: Piet Nuijten, alias Peer van 't Gatbroek, Elles Verkooijen en Matty van Heesch
Vlnr: Piet Nuijten, alias Peer van 't Gatbroek, Elles Verkooijen en Matty van Heesch Foto: Ingrid Bothe

Unieke uitreiking van de Ulvenhoutse Platte Buis

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - Na een pauze van twee jaar kon 8 januari weer de jaarlijkse Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding worden uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van de dorpsraad. Dit jaar was de situatie in meerdere opzichten uniek. De uitreiking was in de tent van Ulvenhout on Ice, op de laatste dag van dit succesvolle evenement. Daar werden voor het eerst in de geschiedenis van de onderscheiding niet één, maar twee Platte Buizen uitgereikt: aan Elles Verkooijen en Matty van Heesch:  “Allebei jong en beloften voor het dorp”.

Voorafgaand aan de receptie luidde Harmonie ‘Constantia’ het nieuwe jaar muzikaal in met haar Nieuwjaarsconcert. Daarna opende Jean Nijssen, de voorzitter van de dorpsraad, de nieuwjaarsreceptie. Piet Nuijten, alias Peer van ’t Gatbroek, meldde in 2020 dat hij de Platte Buis niet meer zou overhandigen, maar hij had zich toch laten overhalen dit nog een keer te doen. “Daar heddem wir, ’t lijkt Heintje Davids wel”, begon hij met zijn kenmerkende humor zijn toespraak.

Jaaroverzicht
In zijn gebruikelijke terugblik benoemde Peer ontwikkelingen en activiteiten in het dorp die zijn aandacht hadden getrokken, voor hij bekend maakte wie de Platte Buis zou ontvangen. Zijn lijstje bevatte na twee jaar corona gelukkig weer veel evenementen; allemaal activiteiten die zonder de inzet van vrijwilligers niet mogelijk zouden zijn. Bij hoge uitzondering krijgen dit jaar twee van hen voor hun inzet een Platte Buis.

Matty van Heesch
Matty woont sinds 2013 in Ulvenhout. Hij kwam via de bouwgroep van de Kerststal in aanraking met Ulvenhout Leeft en is inmiddels bij zeer veel activiteiten betrokken. “Hij was een van de voortrekkers van het eerste Ulvenhouts Kinderfestival, waar hij zich tijdens het festival letterlijk 24 uur per dag voor inzette. Daarnaast is hij lid geworden, en naar horen zeggen kartrekker, van de vrijwillige brandweer. Een prachtig voorbeeld van iemand die binnen enkele jaren een gewaardeerde, betrokken vrijwilliger is geworden.”

Elles Verkooijen
Elles is bestuurslid van Ulvenhout Leeft en Ulvenhout on Ice, waar ze nagenoeg dagelijks te vinden was de afgelopen drie weken. “Zij brengt velen in ons dorp (vrijwillig) in beweging en je kunt altijd een beroep op haar doen. Ze is ook heel betrokken bij het Ulvenhoutse Carnaval, eerst als Raadslid en nu als page. Daarnaast is ze een enthousiast gezicht van Leedies Oonlie. Verder is ze actief voor UTPV. Iemand die je graag in je dorp wilt houden en behouden.” Gelukkig gaf Elles aan geen plannen te hebben om op korte termijn Ulvenhout te verlaten.