Christianne Lennards en een aantal managers oefenen een brand oefening door middel van een VR bril op de nieuwste BHV training
Christianne Lennards en een aantal managers oefenen een brand oefening door middel van een VR bril op de nieuwste BHV training Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Amphia zet virtual reality in om alle 4500 medewerkers brand laten ervaren

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Wat moet je doen als medewerker van Amphia als er brand uitbreekt? Daarover leert het ziekenhuispersoneel van Amphia vanaf vandaag via Virtual Reality. Alle 4500 medewerkers zullen met een virtual reality-bril een brandoefening en ontruiming ervaren. “Het beleven van zo’n oefening in virtual Reality is levensecht. We zijn er van overtuigd dat dit de veiligheid van het ziekenhuis zal vergroten, en zien ook veel mogelijkheden om VR in de toekomst uitgebreider in te zetten”, vertelt Christianne Lennards, vicevoorzitter Raad van Bestuur.

Vroeger kreeg personeel van het Amphia ziekenhuis met regelmaat een fysieke brandoefening. In de oefenruimte van destijds Langendijk werd dan veel rook gezet, en personeelsleden konden oefenen om een kleine, gecontroleerde brand te blussen met een brandblusser. Maar aan die manier van oefenen, kleven een aantal flinke nadelen, legt Jeroen van Dijk, coördinator crisisbeheersing bij Amphia uit. “Allereerst kun je personeel niet laten oefenen met een brand blussen op hun eigen afdeling. En je kan personeel natuurlijk niet in gevaar brengen, dus een brandoefening is altijd gecontroleerd. Dat terwijl er natuurlijk veel mis kan gaan wanneer er echt brand uit breekt. En dat is precies wat we met virtual reality wél kunnen nabootsen. En dan ook nog eens op de afdeling waar het personeel zelf werkt.”

Ontwikkeling
Een jaar lang zijn Amphia, BHVR en Enversed bezig geweest met het ontwikkelen van het programma. In een virtuele wereld zijn een verpleegafdeling, het OK-complex, de intensive care en een polikliniek nagebouwd. Van de naambordjes tot de kleur van de vloer: De ruimtes in de virtuele wereld zien er exact hetzelfde uit als in het echt. “En dat is ook meteen één van de belangrijke krachten van dit programma. Het geeft mensen de mogelijkheid om te oefenen in hun eigen omgeving.”

In de oefenruimte van Amphia kunnen zes mensen tegelijkertijd een oefening doen in VR. Zij zetten de VR-bril op, en zien elkaar in de virtuele wereld waar ze een brand blussen, patiënten geruststellen en een afdeling ontruimen. Al het zorgpersoneel, zo’n 2800 mensen, zullen jaarlijks een VR-oefening van een uur doen. Al het andere personeel doet de oefening iedere twee of drie jaar.

Mogelijkheden
Christianne Lennards, vicevoorzitter Raad van Bestuur, zette vandaag ook zelf een VR-bril op om een virtuele oefening te ervaren. Ze is erg enthousiast over de mogelijkheden die deze techniek biedt. “Het is levensecht. Dat is een heel bijzondere beleving, die ontzettend leerzaam is. En het is ook heel duurzaam, want je hoeft nu geen echte brandblussers leeg te spuiten.” Amphia is het eerste ziekenhuis dat brand- en ontruimingsoefeningen in Virtual Reality doet. Vanuit andere ziekenhuizen is er veel interesse in de innovatieve inzet van virtual reality bij het oefenen van rampen en branden. Al tientallen ziekenhuizen hebben zich aangemeld voor de informatiebijeenkomst die Amphia eind januari over het programma organiseert.

Lennards ziet ook in de toekomst veel mogelijkheden voor de inzet van Virtual Reality binnen Amphia. “Ook in het opleiden van personeel kan Virtual Reality heel waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan het oefenen van een operatie. Ik ben heel enthousiast over wat deze ontwikkeling ons ziekenhuis kan bieden.”

Afbeelding
Afbeelding