Afbeelding
Foto: Ektor Tsolodimos

Woningprijzen dalen voor het eerst sinds 9 jaar

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De transactieprijzen van woningen in Nederland zijn dit kwartaal gedaald met 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Met deze daling lijkt de extreem verhitte woningmarkt af te koelen. Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. In Breda is het woningaanbod in het vierde kwartaal van 2022 gestegen naar 446. Dat is 35 procent hoger dan het vorige kwartaal in deze gemeente.  

In het vierde kwartaal van 2022 werden er 386 woningen verkocht in regio Breda. Dit is 5 procent minder dan het vorige kwartaal. Makelaar Geraldine Schouten van Hendriks Makelaardij licht toe: “We zien dat het aanbod groeit, dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 2,4 woningen, dat is nu gestegen naar 3,5 woningen.” Er is sprake van een evenwichtige woningmarkt als men uit 5 woningen kan kiezen. Daar zijn we nog lang niet, waardoor er nog steeds schaarste is op de woningmarkt. In het vierde kwartaal werd in Breda 34 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Huizenprijzen dalen verder
In Breda werd in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld 394.000 euro betaald voor een woning, dit is een daling van 3,8 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalde kopers voor een woning in Breda een bedrag van 458.000 euro. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 6,4 procent. “Met deze prijsdaling zijn de prijzen van woningen in Nederland voor het eerst sinds 9 jaar aan het dalen, daar waar ze in 2021 nog met 20 procent gestegen zijn”, legt Schouten uit.

Landelijk
In het vierde kwartaal zijn in Nederland circa 32.537 woningen verkocht. Dat is 1 procent meer dan een eerder kwartaal. Een woning staat in Nederland nu gemiddeld 30 dagen te koop, waar dit een kwartaal eerder nog 27 dagen betrof.