Hoog water in Breda

Afgelopen weekend, van vrijdag 13 januari tot en met maandag 16 januari 2023, stond het water in zowel de Mark, de Aa of Weerijs en in de singels enorm hoog. Het kwam net niet tot overstromingen doordat de waterschappen alles goed onder controle hadden. En dat is het werk van generaties mensen strijdend tegen het water.

Het is de tweede maal op een jaar tijd dat het water in en rondom Breda heel hoog staat. Vorig jaar eind februari, na de passage van de storm Eunice, stond het water vrijwel even hoog als dit jaar. Beide keren was de oorzaak overvloedige regenval in Breda en de stroomgebieden van de Mark en de Aa of Weerijs in België. Overstromingen werden voorkomen doordat het Waterschap Brabantse Delta in de week voorafgaand aan de grote neerslaghoeveelheden het waterpeil al had verlaagd. En in het weekend werd het hoge water uit de singels afgevoerd naar de vier bergboezems rondom Breda. Bergboezems zijn aangewezen poldergebieden waar het water naar afgevoerd mag worden als het in de stad Breda te hoog komt te staan. In vroeger tijden was dat wel anders.

De laatste echte grote zondvloed dateert van december 1960. Van 4 tot en met 6 december stonden toen met Sinterklaas grote delen van het Ginneken onder water. De oorzaak was toen tweeledig: net als nu extreme regenval en het gesloten zijn van de spuisluis bij Dintelsas. Die moest dicht bij vloed om te voorkomen dat zout water West-Brabant in zou stromen. In straten zoals de Van den Borchlaan en de burgemeester Serrarislaan stond het water tot in de woonkamers en kelders. De Deltawerken maakten een eind aan dit probleem.[n]