Afbeelding
Foto: Henk Ketelaar

Bouwclubs openen de deuren voor het publiek

BREDA – In de bouwloods aan het Hekven lieten de Kielegatse wagenbouwers afgelopen zondag zien wat zij zoal aan creatief vermogen en vaardigheden in huis hebben. Door de coronapandemie hebben ze zich twee jaar lang moeten inhouden, maar nu kan het weer. In een ware carnavalsstemming en - sfeer werden de vele tientallen bezoekers, de kapellen en de prinsen met hun gevolgen welkom geheten. Het werd één groot feest.

Door Henk Ketelaar

Tegen het middaguur was op de parkeerplaats en in wijde omgeving van de loods bijna geen parkeerplek meer te vinden. Bij de toegang van de loods was het een komen en gaan van bezoekers. Het snackbusje bij de ingang had het druk, de armen moesten daar goed uit de mouwen worden gestoken. In de loods leek het carnaval al te zijn losgebarsten; volop muziek en bier. De kapellen maakten het muzikaal helemaal waar. De op visite komende carnavalsprinsen en hun gevolgen zorgden voor de juiste stemming. In de krappe ruimte die er nog was, werd volop de polonaise gelopen. 


Tijd dringt
Ondanks verhoogde gezelligheid bleven de bouwers gewoon aan het werk. Zij moeten immers op tijd klaarstaan voor de grote optocht. “De tijd dringt, maar het komt goed", is de algemene opvatting van de bouwers. Zo ook bij C.C. Simpel waar Ruud Voesenek druk aan het kleien is. “Omdat de grote optocht vorig jaar geen doorgang vond, is de bouw op een laag pitje komen te staan. Wel hebben we vorig jaar Kiske en Mieske gemaakt. De laatste tijd werken we elke avond én in de weekenden aan deze acht meter hoge wagen. Ondanks de tijdsdruk weet ik zeker dat we met deze wagen in de optocht rijden,” laat hij gedecideerd horen.


Nieuwsgierig
Katrien en haar kinderen Jet en Jan komen de bouwplaats van C.C. Simpel binnenlopen. Nieuwsgierig informeert ze of alles wel naar wens verloopt. “Kennissen en vrienden van mij zijn lid van deze carnavalsvereniging en maken gebruik van deze open dag om eens een kijkje te gaan nemen,” laat ze daarnaar gevraagd weten. “Voor mij een mooie gelegenheid om eens te kijken hoever ze met de wagen zijn. Bovendien; voor de kinderen is het een mooi uitstapje waarin veel te beleven en te zien is. De carnavalssfeer hier maakt het extra leuk.”


Jeugd
Bij C.V. De Meikevers is een staaltje te zien wat ‘jong geleerd is oud gedaan’ betekent. De zesjarige Gijs van Ewijk is met zijn vriendjes druk bezig te helpen met het kleien. Op aanwijzen van de bouwer worden de plakken klei stevig op de pop in wording aangedrukt. Even verderop is zijn moeder Sanne aan het werk. Ook zij draagt haar steentje bij aan de tot stand brenging van de imposante, nog in de steiger staande, wagen. De hoog in de nok van het dak werkende vrijwilligers geven een indruk over de hoogte van de wagen. Prins Raymundus XIX van 't Aogje, die op bezoek is bij de bouwers, weet dat alles met de wagens goed komt. "Met vol gas gaan we straks carnaval vieren,” is zijn vaste overtuiging.[n]