Afbeelding
Foto: Anita van der Helm

Beppie en Carla zijn vrijwilliger bij het MCB: ‘Iedereen heeft recht op vrede’

Door: Anita van der Helm Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald hebben ingezet. Deze keer zijn dat Beppie van Herp (70) en Carla Marcelissen (53). Beiden werken als vrijwilligster op het Mondiaal Centrum Breda (MCB). Beppie helpt met naaien, breien en haken, Carla begeleidt ongedocumenteerden en beiden zetten zich in voor verschillende activiteiten in de Vredesweek. Want iedereen heeft recht op vrede. 

“Mijn man zegt wel eens: ‘Moet je nou alweer naar het MCB?’ vertelt Beppie. Ze is inmiddels met pensioen en heeft geen thuiswonende kinderen. Maar Beppie heeft met haar man jarenlang de mantelzorg voor zijn moeder gedaan. “Die ene middag per week was soms passen en meten in de agenda. Maar het contact met die vijf tot acht vrouwen vind ik belangrijk. Ze leren op een veilige manier Nederlands en kunnen ook hun kinderen meenemen. Daar hebben we een andere vrijwilligster voor. Samen met de anderen van de activiteitengroep organiseren Carla en ik lezingen, of de Vredesweek. We kijken dit jaar ook naar de Internationale Vrouwendag.”

Individuele begeleiding
Carla werkt vier dagen per week als doktersassistente. Naast haar drukke huishouden met drie kinderen werkt ze op haar ‘vrije’ dag bij het MCB.

“Er wonen hier tien tot zeventien mensen zonder de juiste documenten, soms zitten ze nog midden in hun procedure en hebben ze toch geen andere opvang. We hebben vaak overleg. Mij zetten ze in als er bijvoorbeeld een verwijzing van de dokter nodig is. Dat ligt lastig bij ongedocumenteerden. Wil een huisarts die verwijzing niet uitschrijven, dan ben ik als een pitbull. Ik bel net zo lang tot het voor elkaar is. Om de meest kromme redenen worden mensen afgewezen, of van wachtlijsten afgehaald. Dat is een stukje onrecht, en dat wil ik rechtzetten.”

Tegenslagen
Beppie: “In 2017 kwam een grote stroom Syrische vluchtelingen ons land binnen. Ik wilde ook wat doen. In die tijd sloot ik me aan bij Naald en Draad. We maakten een flyer en hebben die verspreid. Zo zijn we begonnen; langzaam bereikten we meer vrouwen. Met corona viel alles stil. Via appjes en kaartjes heb ik contact onderhouden en nu loopt alles weer. Ik laat ze de kast met wol en stoffen zien en vraag wat ze willen maken. Soms praten we met handen en voeten. Ik wil graag dat ze leren om alles netjes af te werken. Maar veel Afrikaanse vrouwen vonden dat helemaal niet nodig. En ze hebben gelijk. Mijn taak is vooral naar ze luisteren, invoelen. Aansluiten bij de mensen, in hun tempo. Dat sluit aan bij mijn vroegere werk als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige.”

Oeganda

“Ook elders op de wereld zie ik ‘onrecht’. Zo ben ik op Lesbos geweest en ga ik in februari naar Oeganda. Dat doe ik via de organisatie Hope for Life. We kopen daar onder andere handdoeken en stukken zeep of schoenen en die delen we uit. Alles nieuw. Hope fot Life heeft donateurs, en ook ik zamel geld in. Dáár ondersteun ik vrouwen door ze te empoweren door te luisteren waar ze tegenaan lopen. Dan kijk je samen hoe je dat oplost. Niet iedereen is even enthousiast over mijn projecten als ik. Het steekt me soms maar het zij zo. Dat ik iets kan doen voor mensen die anders over het hoofd worden gezien, maakt me blij!”

Wil jij ook iets doen bij het MCB? Kijk op www.mondiaalcentrumbreda.nl of https://www.hope-for-life.info/. Meer lezen over Beppie, Carla of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl.