Schaatstocht op de singels van Breda

Na het middecemberwintertje wil het niet echt meer winteren. Op enkele nachten met 1 of 2 graadjes vorst na, is de winter in de verste verte niet te bekennen. Vrijwel geen ijsvorming dus. Maar het kan verkeren, dus zeg nooit nooit. De winter van 2022/2023 is, nu ik dit schrijf, net over de helft. En dan volgen maart en april nog, waarbij er ook regelmatig nog winterse taferelen optreden. Echter, in die maanden is de zonnestraling al te sterk voor de vorming van schaatsijs.


Een van de laatste keren dat de singels van Breda goed dicht lagen was in februari 2013. De vorstperiode was toch te kort om tot een schaatstocht te komen. Op zaterdag 11 januari 1997, werd de eerste, en voorlopig ook de laatste, singeltocht geschaatst. Zelf heb ik de tocht toen ook geschaatst, waarbij je ter hoogte van o.a. enkele bruggen, ook stukjes moest klunen. De toeloop was dermate groot, dat meerdere Bredanaars, waaronder ik, geen lintje meer konden ontvangen als beloning voor het uitrijden van de tocht. Het was de laatste echte grote vorstperiode tot nu toe. Een week eerder al, op zaterdag 4 januari 1997, werd de laatste Elfstedentocht verreden. Dat zegt genoeg over de duur en de hevigheid van de vorst. 


Met het oog op de opwarming van de Aarde, welke steeds sneller gaat, wordt de kans op een tweede Singel Schaatstocht en een Elfstedentocht steeds kleiner. Tijdens de corona lockdown in februari 2021 werd alles in het werk gesteld om zo snel mogelijk tot schaatsijs te komen. Zo werd er vanaf 9 februari tevergeefs een vaarverbod ingesteld op de singels.