Afbeelding
Foto: Kielegats Konzert

Het Kielegats Conzert kan weer plaatsvinden: ‘Een meezingavond vol kwaliteit’

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - ‘Klassiek meets carnaval’. Dat is de beste manier om het Klokkenberg Kielegats Konzert te omschrijven. Al twintig jaar organiseren Ruud van de Reijt en Mark van Ierssel de bijzondere avond op de vrijdag van carnaval. “Het Kielegats Konzert is het grootste overdekte carnavalsfeest van de stad.”


De klassieke muziek van Philharmonie Zuidnederland, artiesten zoals sopraan Laetitia Gerards en optredens van tien Bredase carnavalsbands. Die bijzondere mix van muziek, sfeer en gezelligheid kunnen bezoekers van het 20e Kielegats Konzert verwachten. Op vrijdag 17 februari vindt het concert plaats op de vertrouwde locatie: de Jupilerzaal, brasserie en de foyer van het Chassé Theater.

Ruud van de Reijt is al ruim 27 jaar actief binnen stichting Kielegat en bedacht twintig jaar geleden samen met Mark van Ierssel het oude Concordia concept. “We wilden echt een kwaliteitsavond neerzetten. Dat doen we met de prachtige muziek van Philharmonie Zuidnederland. Dat combineren we met een vlotte presentatie, verrassende artiesten en een groot feest na afloop in de foyer en brasserie. Daar treden vervolgens op 3 podia tien lokale carnavalsbands op. Aan dat concept is eigenlijk weinig veranderd. Het staat als een huis, en we zijn dan ook trots dat dit jaar alweer de twintigste editie plaats kan vinden.” In de afgelopen twintig jaar hebben de bezoekers van het Kielegats Konzert al veel bekende artiesten voorbij kunnen zien komen, zoals Karin Bloemen, Gerard van Maasakkers, Ellen ten Damme, Eric Vloeimans en Carel Kraayenhof.

“We zorgen altijd voor verrassende artiesten en speciaal geselecteerde arrangementen. Zo is iedere editie uniek. Het mooie van de verschillende artiesten is dat zij ook weer hun eigen publiek naar het theater trekken. Het concert trekt meestal zo’n 1000 bezoekers en de reacties zijn altijd heel enthousiast. Het is gewoon écht een heel gezellige avond met een mooie mix van muziek, variété en feest.”

Programma
Dit jaar staat uiteraard Philharmonie Zuidnederland weer op het podium. De dirigent is Joost Geevers. De artiesten die voor verrassende optredens zullen zorgen zijn sopraan Laetitia Gerards, bariton Luthando Quave en pianist Thomas Beijer. Prins Arie is met hofkapel Z.W.O. De Makrele de gastheer en de presentatie is in handen van de nachtegaal van Tuinzigt: Angela van Rijthoven.

 “Wanneer het concert is afgelopen, start het feest met de kapellen in de foyer en brasserie. Er zullen dan drie podia zijn, waarop afwisselende tien verschillende Bredase carnavalsbands optreden. Dat varieert van al lang bestaande kapellen met oudere muzikanten, maar ook de jeugd krijgt hier zeker een podium. Dat vinden Mark en ik heel belangrijk. Carnavalskapellen staan onder druk, terwijl live muziek echt bij de beleving van carnaval hoort. Met het Kielegats Konzert willen we dus ook echt jonge muzikanten een mooi podium geven om zo een positieve impuls te geven aan de kapellen.” Een kaartje voor het Kielegats Konzert 1e rang kost 36,11 euro: Slechts 11 cent duurder dan de voorgaande editie in 2020. “We willen het betaalbaar houden, ook al zijn voor ons als organisator de kosten fors gestegen. Gelukkig hebben we heel fijne sponsors, en hebben we in Landgoed de Klokkenberg een fantastische hoofdsponsor.” Van de Reijt en van Ierssel kijken samen enorm uit naar de 20e editie van het concert. “We hebben dit twee jaar niet op deze manier kunnen doen. Fantastisch dat het nu weer kan.”