Afbeelding
Foto: VolkerWessels

Breda is een vierde minibos rijker

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Om de hoek bij openbare basisschool De Tweesprong in Breda is afgelopen week een nieuw Tiny Forest aangeplant: een stukje dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De kinderen van de school hebben samen met buurtbewoners de eerste bomen geplant, waarbij ze werden geholpen door Peter Bakker (wethouder klimaat en natuur, gemeente Breda) en Joris Martens (projectontwikkelaar bij VolkerWessels-onderneming Van Agtmaal). 

Het Tiny Forest is een nieuw stukje natuur in de stad, waar wel 30 tot 40 verschillende soorten bomen in staan en waar veel dieren zich thuis voelen. Daarnaast zal het Tiny Forest dienst doen als buitenleslokaal voor de leerlingen van de school, die er ook onderzoekjes zullen doen en het bos zullen helpen onderhouden. Voor de buurt is het Tiny Forest een ontmoetingsplek, waar kinderen de wilde natuur kunnen ontdekken en waar kinder- of buurtfeestjes kunnen plaatsvinden.

Buurtbewoner en initiatiefnemer Koos de Jongh: “Het idee voor dit Tiny Forest is minder dan een jaar geleden ontstaan en vandaag werkelijkheid geworden. Het is geweldig dat het met hulp van alle betrokken organisaties zo snel is gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Zodra er dit voorjaar blaadjes aan de bomen zitten nodigen we de buurt uit en gaan we met elkaar nadenken over verdere vergroening van de wijk.”

Wethouder Peter Bakker vindt het mooi dat kinderen op deze manier kennismaken met de natuur: “Bomen zijn belangrijk voor het klimaat en voor een mooie stad. Het is prachtig dat de kinderen hier op deze manier meer over kunnen leren, terwijl ze lekker buiten bezig zijn. Bovendien is dit Tiny Forest ook een aanwinst voor de buurt. Een prachtig initiatief dus! Zo werken we er met zijn allen aan om van Breda een Stad in een Park te maken!”

Joris Martens legt uit waarom VolkerWessels zich sterk maakt voor Tiny Forests: “Als een van de grootste bouwers van Nederland speelt VolkerWessels een belangrijke rol in het inrichten van de leefomgeving. We zien overal plekken waar extra natuur veel kan betekenen voor klimaatadaptatie, het welzijn van bewoners en in het bijzonder voor kinderen. Ook hier in Breda hopen we daar een bijdrage aan te kunnen leveren met dit Tiny Forest.”

Tiny Forest
De afgelopen jaren zijn door IVN al meer dan 170 Tiny Forests gerealiseerd in Nederland. Volker Wessels heeft een sponsorovereenkomst met IVN gesloten om er nog meer aan te leggen. Hierbij wordt samengewerkt met Earthwatch Europe, dat onderzoek naar de ontwikkeling van het bosje door omwonenden faciliteert door middel van een citizen science platform. In maart 2019 is het eerste Tiny Forest in de gemeente Breda aangeplant in Brabantpark. Ieder Tiny Forest wordt gerealiseerd door scholen in de buurt, met begeleiding vanuit IVN en buurtbewoners.