Frans Maas legt de plaquette in een van de drie banken
Frans Maas legt de plaquette in een van de drie banken Foto: Susan van der Riet

Het Markdal is een bijzondere bank rijker

Algemeen

BREDA - Het Markdal is een bijzondere, nieuwe bank rijker.  De bank is afgelopen vrijdag geplaatst bij de Biebergstuw aan de oostkant van de Mark, tegenover de boerderij van Staatsbosbeheer en is een geschenk van  Frans Maas, die als landschapsarchitect in de jaren ‘60 betrokken was bij de plannen voor de kanalisatie van de Mark. 

“De Mark
Krom recht krom
vrij gevangen vrij
stroom ontdek ruimte
bron blijf nabij”

Dat zijn de woorden op een plaquette op een nieuwe bijzondere bank die – ondanks natte sneeuw en ijzige windvlagen - op vrijdag 10 maart in het Markdal is geplaatst. Dat is gebeurd door de Vereniging Markdal in samenwerking met het Waterschap Brabantse Delta.

Het zijn in feite drie nieuwe banken: “Het zijn banken om te rusten en tegelijk de Mark te verbeelden. Stromend van hoog naar laag, van bron naar rivier naar delta, en verbeeldend de oorspronkelijke organische vorm, de rechtgetrokken Mark en de opdracht de organische loop weer zo veel mogelijk terug te geven,” zei Sjef Langeveld bij de inhuldiging van de bank.

De bank is een geschenk van Frans Maas, die als landschapsarchitect in de jaren ‘60 betrokken was bij de plannen voor de kanalisatie van de Mark. Hij heeft destijds - als medewerker van Staatsbosbeheer - het landschapsontwerp gemaakt. Frans Maas en zijn inmiddels overleden vrouw Vera hebben bij hun 60 jarig huwelijk geld gekregen van hun vrienden en aan de vereniging Markdal geschonken om in het Markdal iets bijzonders te doen.

Frans Maas, inmiddels 92 jaar, liet weten zeer blij te zijn met de bank en met de plek die het Waterschap Brabantse Delta ter beschikking heeft gesteld. Met korte toespraakjes van Ruurd Dijkman en Sjef Langeveld van de Vereniging Markdal en met een toespraak van Louis van der Kalle van het Waterschap Brabantse Delta werd de winterse bijeenkomst afgesloten.