Afbeelding
Foto: Ron Magielse

Wat gebeurt er in het stadion bij een brand én een speler met een hartstilstand?

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het is een hete zomerdag. In het bomvolle Rat Verleghstadion staat de wedstrijd op het punt te beginnen, wanneer bij een bedrijf nabij het stadion een grote brand uitbreekt. Tegelijkertijd krijgt een speler op het veld een hartaanval. Dat doemscenario werd vandaag geoefend door NAC Breda, Gemeente Breda, Politie Zeeland-West-Brabant, de GHOR en de Brandweer.  ”Bij veiligheid in een stadion denken mensen snel aan het voorkomen van rellen. Maar het is veel meer dan dat”, stelt burgemeester Paul Depla.

Bij het Rat Verlegh Stadion vond vandaag een grootschalige calamiteitenoefening plaats. Het scenario voor dit jaar speelde zich zowel buiten als in het stadion af. In de buurt ontstond een grote brand op een snoeihete dag, met veel rookontwikkeling en een ontruiming. In een vol stadion stond een bekerwedstrijd op punt van beginnen. Daar kreeg een speler een hartaanval. Aan de hulpdiensten en de voetbalveiligheidsstructuur was het de taak om alle belangen in deze oefencalamiteit bij elkaar te brengen, te overzien en met deze complexe situatie om te gaan. En dat was zeker ingewikkeld. Want als een speler een hartaanval krijgt en een wedstrijd gestaakt wordt, dan moet het stadion worden ontruimd. Maar als de omgeving van het stadion niet veilig is door een brand, is ontruimen niet mogelijk. Hoe gaan de betrokken instanties daarmee om?

Burgemeester Paul Depla benadrukt het belang van deze oefeningen: “Zoals te verwachten ging niet alles meteen goed vandaag. Maar, tijdens een oefening mogen ook juist fouten gemaakt worden. Belangrijk is om die fouten te analyseren en daar lering uit te trekken. Daar worden we uiteindelijk beter door.”  Leon Aerssens (hoofd Veiligheid NAC Breda) voegt daar aan toe: “Er gaat ook heel veel goed tijdens zo’n oefening. We zien het belang van goed samenwerken hier duidelijk in terugkomen. Minstens zo belangrijk is het afstemmen met diverse procedures bij de betrokken instanties, zodat dit soepel verloopt bij calamiteiten. Dat geeft vertrouwen en daar mogen de deelnemers trots op zijn. Ik denk dat we best kunnen zeggen dat we het hier in Breda goed op orde hebben samen.”

Bij de oefening vandaag waren zo’n 35 mensen betrokken. Van politie en brandweer tot de Veiligheidsregio en GHOR. 

Convenant
De oefening maakte deel uit van de afspraken die zijn vastgelegd in het convenant ‘Veilig en gastvrij voetbal Breda 2022 – 2025’ dat in november 2022 is getekend door zowel NAC Breda, Gemeente Breda, Politie Zeeland-West-Brabant, de GHOR en de Brandweer. In dat convenant staat gastvrij, veilig en toegankelijk voetbal centraal.  Hierbij richten ze zich zowel op de veiligheid in als buiten het stadion. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de constructieve veiligheid of brandveiligheid van het gebouw, inzet van EHBO bij wedstrijden, de verkeersveiligheid rondom het gebouw en op eventuele ordeverstoringen van supporters. De ondertekenaars committeerden zich in het convenant ook aan het meewerken aan periodieke oefeningen op de samenwerking op veiligheid en calamiteiten. “Bij veilig en gastvrij voetbal wordt snel gedacht aan het voorkomen van rellen en het reguleren van supportersgedrag. Dat is natuurlijk ook een onderdeel van het convenant. Maar veiligheid is veel breder dan dat. Kijk bijvoorbeeld naar de ingestorte tribune bij NEC, of het dak van het stadion van AZ dat eraf waaide. Ons doel is om voetbal op alle facetten veilig te maken en houden.”

In de multidisciplinaire oefeningen beoefenen de convenantpartners, ondersteund door de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, hun eigen processen en wordt vooral ook de samenwerking en de informatie-uitwisseling tussen organisaties getraind. Door deze oefeningen neemt de routine toe en zijn de teams flexibeler inzetbaar.


Foto: Ron Magielse