Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Pleuni Rollé is projectleider van de Rijke Schooldag. Met haar collega's zette zij in samenwerking met tientallen partners de activiteiten op, waardoor de scholen allemaal een volledig verzorgd programma krijgen.


Het is voor Pleuni Rollé leuk om te zien: Het enthousiasme van de kinderen tijdens hun 'les' over alles wat er in de natuur te vinden is. Het is één van de vele activiteiten die de Rijke School kinderen aanbiedt.
Breda is landelijk een voorloper met de Rijke Schooldag, en krijgt bijna 600.000 euro subsidie om de Rijke Schooldag de komende 2,5 jaar aan te bieden op 13 basisscholen. Alle leerlingen van groep 3 tot en met 8 krijgen een vaste dag per week waarin ze twee uur langer naar school gaan, legt Rollé uit. In totaal gaat het om vier blokken van steeds zes weken. Ieder kind krijgt dus 48 uur ‘extra school'. En die uren worden juist níet besteedt aan onderwerpen zoals lezen en rekenen. Maar bijvoorbeeld aan sport en cultuur. En ook ‘sociaal emotioneel' en ‘Natuur, techniek en duurzaamheid' zijn domeinen waarbinnen activiteiten aangeboden worden. "We hebben momenteel 58 aanbieders die aan de slag gaan op de scholen. Uiteindelijk hebben we er 108 nodig om alle uren te vullen. Daarbij selecteren we heel breed. Sport is bijvoorbeeld veel meer dan alleen voetbal en tennis. Het is ook rugby, BMX en taekwondo.” Met de Rijke Schooldag worden maar liefst 2000 leerlingen bereikt.[n]