De vergeten onweersstorm van 17 juli 2004

Deze zaterdag 17 juli 2004 begon al meteen broeierig warm. Er werd onweer verwacht voor die middag, maar dat het zo heftig zou uitpakken, was niet voorzien. Op het weerstation Breda – Haagse Beemden werd in de loop van de middag een broeierige 30,6 graden opgetekend voordat het onweer in alle hevigheid losbarstte. 


Op genoemd weerstation viel er op relatief korte tijd 19,3 mm regen en hagel, maar het meest heftige weer zat aan de andere kant van Breda. In de wijken Sportpark, Brabantpark en Heusdenhout richtte vermoedelijk een windhoos een grote ravage aan. Er werden dakpannen van de huizen gerukt en bomen knapten om als lucifers. In BN/DeStem waren toen foto’s afgebeeld, waarbij de schade aan de afgeknapte bomen doet vermoeden dat er sprake is geweest van een windhoos. Een foto of film van de windhoos bestaat echter niet zover bekend. 


Meteo Consult: “De windhoos kan op twee manieren zijn ontstaan. Of er is een luchtwerveling ontstaan op de kop van een valwind, op die plaats waar de zich zeer snel bewegend lucht uit de bui in aanraking is gekomen met een ‘stilstaande’ luchtkolom ernaast. Er zijn vele voorbeelden bekend, ook uit Nederland, waarbij omstandigheden als deze in kortdurende windhozen uitmondden. Of de zware bui ten noorden van Breda heeft zich (omdat de eerstvolgende bui aan de zuidkant op enige afstand lag) toch korte tijd als een supercell gedragen. In dat geval is de windhoos, die in dergelijke gevallen inderdaad aan de zuidzijde van de bui hoort te hangen, een kleine tornado geweest, ontstaan aan de basis van de bui die zelf langzaam is gaan roteren.”[n]