Afbeelding
Foto: FNV

Waar het ziekenhuispersoneel afgelopen week de eerste echte grote stakingsactie had, is het streekvervoer al veel langer bezig met de strijd voor een beter cao. Na maanden vol acties is er momenteel een stakingspauze, om de gesprekken met de werkgevers een kans te geven.


Wie deze week met de bus ging, had geen last van een staking van het streekvervoer. En dat is inmiddels bijna uniek te noemen. Want het personeel is al lange tijd aan het strijden voor een beter cao via stakingen. Dinsdag 28 februari startte er een stakingsperiode van maar liefst zes weken waarin het personeel vijftien dagen het werk neer zou leggen. De laatste stakingsdag was woensdag 15 maart. Daarna werd bekend dat staatssecretaris Infrastuctuur en Waterstaat Vivianne Heijnen Han Busker en Harry van der Kraats heeft aangesteld als verkenners om werkgevers en werknemers weer aan tafel te krijgen. De stakingen in het streekvervoer zijn nu in ieder geval tot en met 24 maart opgeschort. Dat hebben de bonden besloten om de verkenners hun werk te kunnen laten doen.

"Er is ons alles aan gelegen om tot een goed cao-resultaat te komen, dát is waar we voor strijden met de stakingen. We gaan er dan ook alles aan doen om er uit te komen; we verwachten dat de verkenners de partijen dichter bij elkaar kunnen brengen. Het is goed dat het kabinet uiteindelijk gevoelig is voor de roep van de chauffeurs om meer verantwoordelijkheid te nemen in dit langdurige conflict", stelt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. "Staken is echt de laatste strohalm die mensen hebben om werkgevers duidelijk te maken dat de maat vol is."

Passagiers gratis mee laten rijden, zoals vaak als alternatief geopperd wordt, is geen oplossing stelt Van der Gaag. "Door een rechterlijke uitspraak mogen werkgevers dan het loon inhouden. Dus dat betekent dat ze weliswaar minder inkomsten uit kaartverkoop hebben, maar een nog groter bedrag besparen op loonkosten. Daar zet je de werkgevers dus niet mee onder druk."[n] Tekst door Hanneke Marcelis