Iemand aan het werk in de zorg, foto ter illustratie
Iemand aan het werk in de zorg, foto ter illustratie Foto: Istock

De thematafels verdwijnen, maar Breda blijft inzetten op samenwerking

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - De naam ‘Thematafel’ verdwijnt in Breda. De thematafels waaraan de subsidies voor het sociaal domein werden verdeeld, maken plaats voor ‘waardenetwerken’. Eén van de grootste veranderingen is dat organisaties voortaan voor vier jaar subsidie kunnen aanvragen, in plaats van voor slechts 1 jaar. Verder blijft de regie bij de gemeente liggen. Het is uiteindelijk de overheid die bepaald wie er subsidie ontvangt. En dat is cruciaal, want eerder werd de gemeente Breda nog door de rechter op de vingers getikt omdat het systeem van de thematafels waarbij de partijen zelf de subsidie verdeelden juridisch niet houdbaar was.

Waardenetwerken. Dat is de nieuwe naam van de voormalige thematafels waaraan de ongeveer 45 miljoen euro aan subsidie voor de welzijnsorganisaties wordt verdeeld. Ook al had de naam net zo goed thematafels 2.0 kunnen zijn, geeft wethouder Boaz Adank aan. “We hebben de kinderziekten aangepakt, en enkele forse veranderingen doorgevoerd. Daarom vinden we het passend om met een nieuwe naam te gaan werken, die ook beter aansluit bij wat we willen bereiken, namelijk een waardevol netwerk van organisaties die gezamenlijke doelen willen bereiken. Tegelijkertijd blijft de kracht van het systeem van de thematafels in stand, namelijk de samenwerking tussen de gemeente en alle organisaties waarbij we nadrukkelijk het gesprek met elkaar aangaan.”

Thematafels
Het systeem van de thematafels was uniek toen het in 2015 werd ingevoerd. Het maakte een einde aan de ‘ouderwetse’ manier van subsidies verlenen waarbij de gemeente doelen en eisen stelde, en organisaties daarop een aanvraag konden indienen. In dat systeem toetste de gemeente alle aanvragen afzonderlijk, zonder dat organisaties samenwerkten of in contact met elkaar kwamen. Bij de thematafels werden de organisaties per thema bij elkaar aan tafel gezet om in gesprek te gaan over hoe zij samen op de beste en meest efficiënte wijze de doelen konden bereiken en om een plan te schrijven om de subsidie te verdelen. Eén probleem: Het systeem was juridisch niet houdbaar. Nadat een scoutingvereniging in Bavel bezwaar maakte, kwam de zaak voor de rechter. En die oordeelde dat de gemeente zelf de verdeling van subsidies in de hand moet houden.

“Er zaten grote kinderziekten in het systeem van de thematafels. We hebben er hard aan gewerkt om die aan te pakken, en tegelijkertijd de kracht van de samenwerking wel in stand te houden. Dat doen we met deze waardenetwerken”, aldus Adank. “We blijven organisaties stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan en samenwerkingen aan te gaan. Door een procescoördinator bij aan tafel te zetten, wordt het verloop daarvan goed in de gaten gehouden. En uiteindelijk blijft de gemeente de knopen doorhakken over de subsidieverdeling.” Ook nu is opgenomen dat de partners samen een subsidieaanvraag voorbereiden en leren van elkaar. Als deze beneneden het subsidieplafond blijft, kan de subsidie met minimale toetsing worden toegekend. Is dat niet het geval, dan beoordeelt de gemeente de aanvraag.

Wat verder ook nieuw is aan de waardenetwerken, is dat organisaties subsidie kunnen aanvragen voor vier jaar. Dat was een grote wens vanuit de organisaties zelf, omdat zij op die wijze niet ieder jaar tijd kwijt zijn aan het aanvragen van subsidie en beter investeringen kunnen doen op lange termijn.

Kleine initiatieven
De subsidiepot voor kleine initiatieven blijft bestaan naast de waardenetwerken. Die subsidiepot werd in het leven geroepen nadat duidelijk werd dat kleine organisaties niet goed tot hun recht kwamen binnen de thematafels, en is bedoeld voor organisaties en verenigingen met een subsidieaanvraag tot 5000 euro. Zij kunnen via die subsidiepot via de ‘ouderwetse’ manier een aanvraag doen, die door de gemeente getoetst wordt.