CMD koor en orkest treden op in Ostrov
CMD koor en orkest treden op in Ostrov Foto: Pieter Zwaans

Consortium Musicum Divertimento geeft Slotconcert

ULVENHOUT - Begin dit jaar heeft het bestuur helaas moeten besluiten om na een periode van 45 jaar te stoppen met het CMD. De coronamaatregelen zijn van ingrijpende invloed geweest op het culturele veld. Deze en andere onzekerheden, met name ook in Frankrijk, gaven geen goede basis om de muzikale uitdaging nog aan te kunnen gaan.

Om in ieder geval muzikaal te eindigen, werd direct het idee opgepakt om een Slotconcert te verzorgen. Intussen hebben zich zo’n 80 oud-deelnemers aangemeld om nog éénmaal enkele aantrekkelijke werken uit de afgelopen periode uit te voeren. Het Slotconcert vindt plaats zondag 4 juni in de St.Laurentiuskerk in Ulvenhout, aanvang 14.30 uur.


Jan de Breet

De bevlogen Bredase musicus en muziekdocent Jan de Breet begon in 1977 met enkele zangers van de kweekschool een koor dat in de zomervakantie enkele concerten ging verzorgen in Frankrijk. In de loop van de jaren groeide de groep uit tot een gemengd koor en kamerorkest. Steeds na drie jaar werd een andere gebied of land gekozen om te repeteren, concerten te geven en ook samen veel plezier te hebben. Zo ontstond een muzikale familie uit Breda en omgeving die met enthousiasme op hoog niveau muziek maakte. Na 15 jaar kwam Pieter Zwaans als jonge dirigent de groep versterken. Het repertoire veranderde en er kwamen solistenconcerten. In die periode werden ook Duitsland en Tsjechië nieuwe bestemmingen. In 1997 nam Jan de Breet na 20 jaar afscheid als dirigent van het CMD. Speciaal werd voor de ‘man van het eerste uur’ in Breda een afscheidsconcert gegeven. Dit concert was tevens het begin van de jaarlijks Herhalingsconcerten in Breda.

Na het vertrek van Jan de Breet werd naast Pieter Zwaans de Tilburgse dirigent Paul van Gulik aangesteld. Voor de periode 2020-2022 was de Loirestreek in Frankrijk als nieuwe bestemming uitgekozen. Echter…. de verregaande maatregelen tegen het coronavirus hadden grote gevolgen voor de voorbereidingen van de muziekreizen in die periode. Intussen hadden de dirigenten Rienk en Rick hun muzikale bakens verzet en waren niet meer als dirigent beschikbaar. Na de nodige overleggen heeft toen het bestuur het moeilijke en zware besluit genomen om te stoppen met het CMD. Het Slotconcert zondag 4 juni vormt zo de zwanenzang van het CMD Breda.[n]