Afbeelding
Foto: Bregje Kop

'Wat mensen op tv zien, zien ze door onze 'ogen''

Grass Valley - dat sinds 2015 gevestigd is in een pand aan Bergschot in Breda - ontwikkelt en levert broadcast-televisiecamera's. Dit zijn camera's die gebruikt worden voor opnames bij onder andere het Mediapark in Hilversum, maar ook voor live producties, zoals de Olympische Spelen, WK' en EK's, en Formule1. Een groot deel van de productie van Grass Valley vond de afgelopen jaren plaats in het buitenland, maar deze komt binnenkort weer terug naar Breda.

Jaoud, je bent operations manager, kun je eens kort uitleggen wat jouw functie inhoudt?
“Jazeker. Ik ben verantwoordelijk voor het operationele stuk binnen Grass Valley. Samen met mijn team zorgen we ervoor dat de klantorders op tijd geproduceerd en geleverd worden. Naast het monitoren van de voortgang houd ik me ook bezig met procesoptimalisaties. Verder ben ik verantwoordelijk voor het bewaken van de omzet, waarbij ik de voortgang bespreek met en rapporteer aan het hoger management."

Wat houden die orders dan in?
“We produceren broadcastcamera’s. De klantorders bestaan doorgaans uit een camera, een viewfinder (monitor voor de camera-operator), een base station - dat de camera met de studio verbindt-, en een bedienpaneel om camera-instellingen op afstand te kunnen regelen. Momenteel maken we in de fabriek in Breda vooral het ‘hart’ van de camera, de rest gebeurt nog in het buitenland. Maar we zijn er mee bezig om de productie naar Breda te verplaatsen. Daarom zijn we ook op zoek naar nieuwe collega’s."

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Ik begin in de ochtend eerst met een kop koffie, haha. Dat is het belangrijkste begin van de dag. Mijn dagen zijn heel verschillend. Mijn hoofdtaak in grote lijnen is ervoor te zorgen dat de output gerealiseerd wordt en waar nodig de benodigde uitdagingen opgelost worden. Spelen er bijzondere dingen? Dan moet ik ervoor zorgen dat er geen escalaties lopen in de productie. Zijn die er wel? Dan krijgen die een hoge prioriteit. Verder check ik iedere dag het klantenorderboek en zorg ervoor dat de klanten de geplaatste orders volgens de gevraagde datum geleverd krijgen. Ook de communicatie met de fabriek, zowel in Breda als in het buitenland, staat op mijn dagelijkse to-do lijst.”

Wat is er zo interessant aan jouw beroep?
“Wat de mensen op televisie zien, zien ze door onze 'ogen'. De kans is namelijk heel groot dat beelden die men op tv ziet, gefilmd zijn via onze camera’s. Hoe mooi is dat. Verder is het bijzondere aan mijn beroep - maar misschien ook vooral aan Grass Valley - dat je echt één team bent. Iedereen, van welke afdeling dan ook, heeft met elkaar te maken. We hebben allemaal hetzelfde doel en we helpen elkaar waar nodig.”

Kijk je sinds je hier werkt zelf anders naar televisie?
“Ja, een beetje wel. Als ik televisie kijk, ben ik vaak ‘op zoek’ naar het stukje achter de schermen. Kan ik ergens een camera zien? Die ben je echt wel aan het zoeken in de achtergrond van de studio. We hebben met het bedrijf ook een Whatsappgroep, daarin sturen we regelmatig camera’s door die we voorbij zien komen op televisie.”

Wat voor karakter moet je hebben om hier te werken?
"Je moet nieuwsgierig zijn en van uitdagingen houden. Het is ook wel belangrijk om flexibel te zijn, want als het druk is in de fabriek, helpen we daar ook wel eens mee. Je moet dus wel van teamwork houden."

Hoe zou je de sfeer binnen het bedrijf omschrijven?
"We hebben één gezamenlijk doel en daar gaan we met z’n allen voor. Er heerst hier geen hiërarchie. Het is binnen het bedrijf prima als je af en toe ook over je grenzen kijkt. Meedenken wordt gewaardeerd."

Welke opleiding heb je gevolgd?
HBO logistiek management. Voor de functie die ik doe heb je HBO nodig, volgens mij maakt de richting niet heel veel uit, maar logistiek zou wel de voorkeur hebben. Het toffe binnen Grass Valley is dat we zowel MBO'ers als universitair opgeleide mensen op de werkvloer hebben. Iedereen werkt nauw met elkaar samen. Binnen het bedrijf kun je ook veel doorgroeien, dat is heel fijn."

Je bent inmiddels zestien jaar in dienst. Zie je jezelf hier nog lang blijven?
"Ja, echt wel! Ik doe mijn werk heel graag en ik ga nog steeds iedere dag met plezier hiernaartoe. Het antwoord is dus volmondig ja! Ik ben na al die jaren nog niet uitgekeken. Ik kan zeker nog steeds met trots vertellen dat ik bij het mooiste bedrijf werk. Het Bredase trots dat Grass Valley heet!”[n]

Afbeelding