Lange droogteperioden nemen toe

We mogen spreken van een droogteperiode wanneer er in een aaneengesloten periode van 20 dagen geen noemenswaardige neerslag valt. Hooguit een halve mm. Momenteel is er in Breda en directe omgeving tijdens het verschijnen van de krant op 9 juni al 28 dagen geen druppel regen gevallen. Er is dus nu sprake van een droogteperiode. De verwachting is dat er voorlopig tot en met 14 juni geen noemenswaardige neerslag gaat vallen en dan loopt de teller al op naar 33 dagen. Wie had dat gedacht na een zeer natte periode voor 12 mei. 


Het zijn de eerste zichtbare tekenen van steeds extremer weer. Nu droogt alleen de toplaag van de grond al snel uit. Door de flinke hoeveelheden neerslag voor 12 mei is het grondwaterpeil nog wel voldoende. Maar als het huidige standvastige weer nog lang blijft aanhouden, dan kan dit snel veranderen. En dan komt het nog niet eens zo belegen record uit 2007 uit het stof omhoog gekropen. Toen viel er in de hele aprilmaand geen druppel neerslag. Ongekend. Deze totaal regenloze periode duurde 36 dagen van 31 maart tot en met 5 mei. En met de huidige geblokkeerde luchtdrukpatronen komt dat record al snel op de tocht. 


Kijkend naar de criteria voor een droogteperiode, duurde die in 2007 van 22 maart tot en met 6 mei. Er viel slechts 0,3 mm op een totaal van 46 dagen. Het neerslagtekort was nu 12 mei 0%. Het neerslagtekort was op 5 juni voor Breda opgelopen naar ca. 85 mm. De verwachting is dat half juni dit tekort is opgelopen naar 140 mm en dan is 2018 al gepasseerd en ligt 2023 op ramkoers voor de droogste zomerperiode ooit: 1976.[n]