Push won zondag 18 april ruim van Groningen. Het werd 7-2. foto Guido van der Kroef
Push won zondag 18 april ruim van Groningen. Het werd 7-2. foto Guido van der Kroef

Push en de weg naar de play-offs

Hockey

BREDA – Het was eigenlijk al enige tijd duidelijk dat de dames van Push ook dit seizoen play-offs gaan spelen. Na de 7-2-overwinning op Groningen afgelopen zondag, is dit officieel. BredaVandaag.nl blikt terug op de weg er naar toe.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Na een seizoen dat zich uiteindelijk toch vooral liet kenmerken door ‘de gemiste kans’, was het voor Push zaak om opnieuw te laten zien dat het hoofdklassewaardig is. Dit moest in de nieuwe jaargang gebeuren met een ‘nieuwe’ coach aan het roer.

Niels Thijssen, vorig seizoen nog assistent van de naar Den Bosch vertrokken Raoul Ehren, werd door het bestuur van Push voldoende ervaren geacht om de klus te klaren. Ook werd er steeds nadrukkelijker een beroep gedaan op de eigen jeugd. A-speelsters in het eerste team; het was eerder regel dan uitzondering.

Het was voor Push lekker dat het kon beginnen met een thuiswedstrijd. De tegenstander, Roomburg, was ook niet de moeilijkste die men kon treffen. Dit bleek ook wel aan de 10-0-eindstand. Ook daarna volgden simpele overwinningen, waaronder tegen het lastig geachte Victoria (6-2).

Zeldzaam puntverlies
Uit bij Rood Wit, een tegenstander die al vaker zand in de Bredase motor strooide, werd voor het eerst puntverlies geleden (1-1). Het gemors leek mee te vallen toen bleek dat ook titelconcurrent MOP punten verspeeld had. MOP had evenals Push alles gewonnen, maar kwam in Groningen niet verder dan een 3-3-gelijkspel.

Na een week van rust volgde dan de absolute topper. Het Vughtse MOP kwam in Breda op bezoek. De thuisploeg kwam nog wel op een 2-0-voorsprong, maar werd daarna totaal overlopen door de bezoekers. Uiteindelijk kon Push tevreden zijn dat het bij een 2-2-gelijkspel bleef. Push behield hiermee de leiding omdat het kon bogen op betere doelcijfers.

De reeks wedstrijden na de kraker werd betrekkelijk eenvoudig gewonnen. Maar ook MOP begon serieuze overwinningen te behalen en was qua doelsaldo bezig aan een ware inhaalrace.

Op naar de winterstop
Vlak voor de winterstop leek de klad er enigszins in te komen bij de Bredasen. Er werd nog wel gewonnen van laagvliegers Ring Pass en Roomburg, maar echt overtuigend was het allemaal niet. Wat dat aangaat kwam de winterstop op een goed moment.

Dit bleek wel toen de competitie weer werd hervat. Opnieuw won Push haar wedstrijden met speels gemak. Wat daar met name bij opviel was de defensieve zekerheid. In vijf duels wist enkel Schaerweijde thuis tegen Push te scoren. Dit lukte zelfs Victoria en Rood Wit niet. Laatstgenoemde werd in Breda met maar liefst 5-0 opgerold, van een angstgegner kon dus geen sprake (meer) zijn.

De beslissende fase
Maar de lastigste en misschien wel meest beslissende wedstrijd zou nog volgen. Net als voor de winterstop volgde er eerst een reserveweekend alvorens de topper tussen MOP en Push op het programma stond. Beide ploegen waren voor de ontmoeting nog altijd ongeslagen. Zowel Push als MOP speelden slechts twee keer gelijk, waaronder eenmaal tegen elkaar.

In Vught had Push het opnieuw lastig met MOP, maar ditmaal was het juist Push dat zich knap terugvocht van een achterstand. Push kreeg in het slotsignaal nog de mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken, maar dat zou eigenlijk teveel van het goede zijn geweest. De confrontatie eindigde in 1-1.

Het gelijke spel had geen gevolgen voor de play-offs. Nummer drie Victoria stond op een grote afstand en kon play-offs zo goed als uit het hoofd zetten. Dat kon het helemaal na afgelopen weekend toen er bij Ring Pass werd verloren.

Titel en play-offs
Push en MOP wisten eigenlijk al wel dat ze zich op konden maken voor het nagerecht. De vraag blijft alleen: wie wordt er kampioen? Het kampioenschap heeft namelijk niet alleen een ceremoniële waarde. De nummer één speelt in een rechtstreeks gevecht met de kampioen van de andere overgangsklasse om een plek in de hoofdklasse. De nummer twee moet met twee tegenstanders afrekenen om te promoveren.

De titel verkort dus de weg naar het allerhoogste podium. En daar is het Push allemaal om te doen. Want hoeveel waarde heeft een kampioenschap als je daarna niet promoveert? Het antwoord is simpel: geen.

Dat zagen we vorig jaar. Push speelde een prima seizoen, werd terecht eerste maar verloor de ijzingwekkend spannende tweestrijd met Oranje Zwart. De herkansing tegen Pinoké werd er door de enorme teleurstelling niet makkelijker op, en bleek uiteindelijk te hoog gegrepen.

Ervaring het toverwoord?
Het enige lichtpuntje van vorig jaar, is dit jaar een groot voordeel. De ervaring - of ‘bagage’ zoals dat vaak in trainerstaal heet - die Push eruit heeft meegenomen naar deze jaargang kon nog wel eens van pas komen. Een groot deel van de groep weet hoe het is om onder druk én voor het oog van duizenden mensen te moeten presteren.

Maar voor het elftal van Thijssen hierop een beroep mag gaan doen, zal het eerst hard moeten knokken voor de titel.

De overige hockeyverslagen staan hier.