De hockeyderby tussen de dames van Breda en Push eindigde in een klinkende overwinning voor Push foto Janet Olde Wolbers
De hockeyderby tussen de dames van Breda en Push eindigde in een klinkende overwinning voor Push foto Janet Olde Wolbers

Breda Cup: 'Degene die het meeste water drinkt, is favoriet'

Hockey

RUITERSBOS - De eerste editie van de Breda Hockey Cup wordt zaterdag (18 augustus) afgewerkt. Een test voor clubs, trainers en spelers om te kijken hoe zij ervoor staan na de zomerpauze. Een rondgang langs de teams van Push, BHBC Breda en Zwart-Wit. “De favoriet? Weet ik veel!”

Het belooft een ware uitputtingsslag te worden. Temperaturen van boven de dertig graden worden zaterdag met gemak gehaald als we de weersvoorspellingen mogen geloven. Hoofdtrainers van heren- en damesteams vertellen hun verwachting voor het toernooi en kijken vooruit naar het nieuwe seizoen.

'Goed voor clubs en stad'
De heren van de Bredase clubs worden getraind door Herman Kruis (PUSH), Remco van Wijk (BH & BC Breda) en Bart Neutkens van Zwart Wit. Bij de vrouwen zijn dat Karel Alferink (PUSH), Rutger Mensen (Breda) en Sander Loermans is de hoofdtrainer van Zwart Wit.

De heren zijn het louter eens over de eerste aflevering van de Breda Cup. Oud bondscoach Kruis: “Niet alleen voor de hockeyclubs in Breda, maar ook voor de stad zelf is het een leuk initiatief." De Breda Cup wordt door veel trainers gezien als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ex-international Van Wijk: “We voelen geen extra druk op onze schouders, omdat we thuis spelen.”

Wie is er favoriet bij de mannen op de Breda Cup?
Kruis: “De favoriet? Weet ik veel. We gaan eens kijken hoe de teams ervoor staan.”
Van Wijk: “Dat is PUSH in mijn ogen. We proberen wel ons visitekaartje af te geven zaterdag. Maar omdat we thuisspelen, voelen we geen extra druk. Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar het nieuwe kunstgrasveld.”
Neutkens: “Wij zeker niet, we nemen een gepaste houding aan. Ik zie de potjes als oefenwedstrijden, maar die willen we ook winnen. Eigenlijk is degene die het meeste water drinkt met dit weer de favoriet.”

En wie is de favoriet bij de vrouwen?
Alferink: “Geen idee, wij willen gewoon beide wedstrijden winnen.”
Mensen: “PUSH is de favoriet. Maar de clubs kennen elkaar goed, dus het worden leuke wedstrijden.”
Loermans: “Ik zie het als een eerste meting voor ons nieuwe team. We zullen alle ongeveer hetzelfde niveau hebben.”

Is er sprake van rivaliteit bij de Bredase hockeyclubs?
Kruis: “Mwoa, dat valt mee. Alle clubs hebben hun eigen identiteit en het onderlinge contact is gewoon goed.”
Van Wijk: “Vroeger toen ik bij Breda speelde, was de rivaliteit er nog wel. Tegenwoordig valt dat mee, denk ik. Ik zie de wedstrijden als oefenwedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.”
Neutkens: “Het is smeuïg. Voor spelers is het leuk omdat er bij andere clubs ook veel vrienden spelen. Dat is alleen maar leuk.”

Alferink: “Geen idee, het is mijn eerste jaar als hockeycoach in Breda. Dus ik laat me verrassen.”
Mensen: “De rivaliteit is er van oudsher wel, maar is niet meer zoals vroeger. Veel spelers kennen elkaar, dus het contact verbroedert.”
Loermans: “Bij de clubs zijn er onderling veel bekenden. Het leeft wel, maar ik zie het meer als gezonde rivaliteit tussen de clubs.”

Hoe staan jullie teams ervoor?
Kruis: “We hebben een groep waar veel plezier en enthousiasme van af straalt. Ik moet het team nog vormen, omdat we veel jonge spelers erbij hebben gekregen. Die krijgen zeker een kans.”
Van Wijk: “Zaterdag kunnen we spelers op posities uitproberen, omdat we veel nieuwelingen hebben. Dan kunnen we tevens kijken hoe we ervoor staan.”
Neutkens: “We hebben goeie aankopen gedaan. Het team is dus op een paar plaatsen gewijzigd. Zaterdag kunnen we tactiek proberen, spelers testen en ons klaarstomen voor het nieuwe seizoen.”

Alferink: “Het is nog moeilijk in te schatten. Het is mijn eerste jaar. Mijn eerste indruk is goed. Het is een mooie club en de groep heeft veel potentie.”
Mensen: “We hebben veel spelers uit eigen jeugd. De komende tijd gaan we bouwen aan een nieuw, verjongd team. Dat is een mooie uitdaging.”
Loermans: “De selectie is nog niet zolang bekend. Komende zaterdag is onze eerste echte meting pas.”

Wat zijn de doelstellingen voor het nieuwe seizoen?
Kruis: ”We zijn nu drie weken bezig, met een vrij jong team. De komende weken zullen we met het team overleggen wat een reële doelstelling is.”
Van Wijk: “We willen het beste eruit halen en gaan voor de promotiepoule, samen met Rood Wit en PUSH.”
Neutkens: “Wij zijn de favoriet voor de titel. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Vorig seizoen eindigde we als tweede, dit jaar moet het gebeuren. Met hard te werken, kom je al een heel eind.”

Alferink: “Onze doelstelling is de promotiepoule, niks meer en niks minder.”
Mensen: Wij gaan voor de eerste vier plaatsen in het nieuwe seizoen.
Loermans: “De komende tijd gaan we samen met het team en de staf een doelstelling formuleren. We moeten eerst kijken hoe we ervoor staan. Dat kan zaterdag al.”

De wedstrijden om de Breda Cup worden gespeeld op de velden van BHBC Breda aan de Burgemeester de Manlaan. Eerste wedstrijd om 13.00 uur, de laatste om 18.00 uur.