foto Peter Visser
foto Peter Visser

'Bekerfinale is voor NAC als kampioenschap'

NAC

BREDA - Voor het eerst sinds 1974 kan NAC vanavond de finale van de KNVB-beker bereiken. Een zware halve eindstrijd tegen FC Twente – een bekeraffiche om van te watertanden – vormt het enige obstakel voor een lange stoet bussen uit Breda naar De Kuip op een zondag in mei.

>> Boukhari wil Breda blij maken
>> Ontspannen voorbereiding

“Het bereiken van de finale zou absoluut een grote prestatie zijn”, zegt NAC-trainer Robert Maaskant. “Zeker ook gezien de tegenstanders: AZ en FC Twente. Het bereiken van de finale is kampioen worden voor een club als NAC.”

Maaskant kan het weten. Vier jaar geleden behaalde hij met Willem II de finale van het bekertoernooi door Ajax te verslaan. PSV voorkwam dat de dennenappel mee naar Tilburg ging, maar desondanks is het behalen van de bekerfinale een onvergetelijk moment voor de Bredase oefenmeester.

Zo ver is NAC echter nog lang niet. “FC Twente heeft een goede ploeg”, tempert hij de verwachtingen. “Ze zijn de grote favoriet, dat is duidelijk.” Dat NAC vrijdag een vreselijk slechte generale beleefde in het Twentse tegen Heracles Almelo, heeft volgens Maaskant geen invloed op de wedstrijd.

“Natuurlijk wil je graag met veel zelfvertrouwen naar die wedstrijd toe. Maar het belang van dat duel is vele malen groter dan van de wedstrijd tegen Heracles.” Dat er een finaleplaats op 17 mei op het spel staat, moet voorkomen dat de ploeg zo ogenschijnlijk ongeïnteresseerd aan de aftrap verschijnt als vrijdagavond.

“We speelden veel te slap”, bevestigt Maaskant, die een gebrek aan scherpte aanwijst als voornaamste oorzaak van de nederlaag. De sfeer, het vooruitzicht van een lonkende Kuip en de mogelijkheid de ultieme hoofdprijs voor een subtopper te pakken, zetten de ploeg voldoende op scherp, meent hij.

Daarmee is niet gesteld dat Maaskant de competitie van ondergeschikt belang vindt. “We gokken niet op een paard. Pas wanneer we de finale hebben, gaat de focus daar volledig naar uit. Al is het ook zo dat de ploeg dan in een flow komt, waardoor de resterende competitiewedstrijden ook vaak gewonnen worden. Maar ook met het oog op de play-offs hebben we de zaak nog in eigen hand.”