Geen avondje maar middagje NAC

NAC

STEENAKKER - Opa’s, kleinkinderen, kinderen en ouders, en allemaal een NAC-sjaaltje. Geel-zwart overheerst op zaterdag 15 januari, want het is Winter Open Dag. Tegendraads volgens het clubmanifest presenteert NAC zich niet in de zomer, maar in de winter aan de fans. Uit nood geboren, dat wel, maar niet minder leuk.

Voor de jongere bezoeker is er een ‘kidsplein’ ingericht. Buiten het stadion staan een springkussen, een schminkplek en voetbalveldjes. Hoogtepunt voor de ouders, opa’s en andere NAC-fans is de oefenwedstrijd tegen de Belgische club STVV uit Sint Truiden.

Een Winter Open Dag is uniek voor een voetbalclub in Nederland. NAC onderscheidt zich ermee, al had de organisatie weinig keus. In de zomer kon de gebruikelijke open dag niet doorgaan vanwege verbouwing en later vanwege een wielerwedstrijd die al eerder gepland stond.

Ongeveer 10.000 fans warmen zich deze middag aan de nabijheid van hun helden. Populair blijkt de rondleiding door het vernieuwde hoofdgebouw. “Het is toch leuk om eens de kleedkamers te zien en de rest van het stadion”, reageert Patrick de Jong. De NAC-fan is met zijn vrouw, zoon en dochter naar de open dag gekomen.

Naast de rondleiding is er een run op de kaarten voor de wedstrijd NAC-Ajax die op 30 januari gespeeld wordt. “Die tickets vliegen de deur uit, vak G is al uitverkocht”, zegt een steward.

Lunchroom De Parel, in het stadion, doet dienst als fotostudio. Jong en oud kunnen op de foto met de in 1973 gewonnen KNVB Beker en de kampioensschaal Eerste Divisie uit 2000.

Buiten het stadion, in een partytent, heeft de fanshop een plek gekregen. Alle nieuwe merchandise van de Bredase club is er te koop: glazen, mutsen, truien, sjaals, sleutelhangers, broodtrommels, overal staat een NAC-logo op.

De familieclub die NAC zo graag wil zijn, komt goed tot zijn recht op de open dag. Verschillende generaties van dezelfde families lopen met elkaar langs de kraampjes en door het stadion. De Bredase clubliefde wordt overgedragen van vader op zoon.

De bestuurscrisis waarin NAC zit, kan Bas van Bavel, bestuursvoorzitter, vandaag even vergeten: “Bij de nieuwjaarsborrel zei ik al dat het afgelopen jaar een mengeling was van dingen die goed gingen en dingen die minder goed gingen. Met de fans en de energie die zij in de club steken zit het in ieder geval goed, dat is de grote kracht van NAC.” Trots voegt hij toe dat dit jaar een recordaantal van 17.000 seizoenskaarten zijn verkocht, iets dat laat zien dat de fan vertrouwen heeft in de voetbalclub.

De dag is een ontmoetingsplek voor fans. Oude bekenden zien elkaar terug na de winterstop, terwijl ze in de rij staan voor een rondleiding of bij de hekken bij de tribunes. De oefenwedstrijd van zaterdagmiddag is het hoogtepunt, maar supporters richten zich eigenlijk al op volgende week. “De bekerwedstrijd dinsdag tegen Telstar is belangrijker”, aldus een NAC-fan. Daarmee wordt de sportieve doelstelling van de Bredanaars onderstreept.