NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

Unieke kleurenbeelden in documentaire over bekerfinale NAC in 1973

NAC

BREDA - De Bredase televisieproducent Octonet gaat een documentaire maken over de historische bekerwinst van NAC in 1973. Samen met het NAC Museum is de producent op zoek naar unieke beelden die fans destijds gemaakt hebben. Ook zoeken de makers verhalen die interessant zijn om te gebruiken in de documentaire.

Bart Luijckx van Ocotnet is bezig met de documentaire. “We hebben al een aantal unieke beelden van de avond. Op de NOS was bijvoorbeeld alleen een samenvatting in zwart wit te vinden, wij hebben nu al beelden uit het publiek met kleur.”  Een van de spelers die er destijds bij was, is Addy Brouwers. Die herinnert zich de finale nog goed, vertelde hij eerder. "Dat was een fantastische belevenis, ook om wat er in Breda werd georganiseerd. Ik geloof dat ze met 100 bussen naar Rotterdam gingen. Het verhaal was, dat het bier in de rust al op was. Dat hebben ze daar niet zo vaak, denk ik."

Luijckx duikt diep in het verleden voor de documentaire over de wdestrijd tegen NEC. “We zoeken mooie verhalen uit 1973. Ook houden we een NAC-reünie met alle oudspelers, dat niet alleen, ook de tegenstanders komen aan het woord. Ze vertellen daar over hun ervaringen met het toenmalige NAC.”

Veel nieuwe beelden heeft Octonet nog niet ontvangen. “We hebben de oproep natuurlijk pas net geplaatst. Naast beelden gaan we ook veel foto’s gebruiken. De spelers hebben waarschijnlijk een hoop plakboeken van vroeger met foto’s erin.” De documentaire is op 11 maart te zien op FOX Sports.

Mensen die nog beelden, verhalen of foto’s hebben van NAC uit 1973 kunnen contact opnemen met Octonet via info@octonet.nl. De documentaire over de memorabele donderdagavond duurt zo’n 45 minuten en wordt uitgezonden op FOX Sports.