Een belavondje NAC om fans te bewegen toch hun seizoenskaart te verlengen.
Een belavondje NAC om fans te bewegen toch hun seizoenskaart te verlengen. Wijnand Nijs

Goetzee: Balanceren tussen werk en privé en vreugde en verdriet

NAC

BREDA - Het zijn weken van uitersten voor algemeen directeur Justin Goetzee van NAC. Na de degradatie heerste bij supporters en sponsors snel weer een positieve vibe. “Maar we moesten nog wel een reorganisatie doorvoeren waarbij elf mensen hun baan verliezen, dat gaf mixed feelings.”

In het kantoor van Goetzee ligt een eredivisie bal op tafel. Het lijkt symbolisch voor de nieuwe rol die hij ook weer moet aannemen. Meer speler/coach in plaats van trainer/coach, om in voetbaltermen te spreken. Of in de woorden van Goetzee: “Ik moet weer meer zelf de operatie in.”

Want de reorganisatie, die inmiddels zo goed als is afgerond, heeft alle delen van de organisatie geraakt. “Ook commercie. We hebben overal in moeten snijden, ook al loop je het risico dat je omzet mist. Ik pak mijn deel daarvoor weer op. Iedereen moet een stapje bijzetten, ik vind dat ik daarin voorop moet lopen.”

Zes weken na de degradatie eist dat zijn tol, al zal hij dat niet en public laten zien. “Mijn lontje wordt wat korter, ik moet wat vaker tot tien tellen.” De grappende uitspraak richting een collega over de interviewer, vlak voordat hij het gesprek ingaat, is illustratief. “Hij heeft zijn scheenbeschermers al aangetrokken.”

Het is een combinatie van werkdruk en ambitie, van positieve geluiden van supporters tegenover de interne realiteit. Als algemeen directeur moest hij ook de boodschap brengen aan mensen voor wie het ophoudt bij NAC. “Daarin moet je je verantwoordelijkheid pakken. Transparant zijn over de situatie, over wat je voelt, maar ook steun geven en empathie tonen. De mensen zo goed mogelijk begeleiden.”

Die ontslagronde is dubbel. “Voor het eerst sinds lange tijd maakten we afgelopen seizoen operationele winst. Juist daarna degradeer je en moet een deel van de mensen die daaraan bijgedragen heeft weg.”

Met aaneengesloten werkweken van zeven dagen is hij aan vakantie toe. Dat kan precies in de aanloop naar de start van het seizoen. “Dat moet ook. Even afstand nemen, telefoon uit, mail weg. Het is niet verkeerd even te resetten, nieuwe energie op te doen. De balans gezin-werk was de afgelopen tijd ook weg, dat is verkeerd. Vooral mijn kinderen zijn nu echt aan het aftellen naar de vakantie.”

De balans gezin-werk was de afgelopen tijd ook weg, dat is verkeerd. 

Hij gaat met een gerust hart op reis. “We hebben drie grote doelen gehaald. Tijdig een prachtige nieuwe hoofdsponsor, nieuwe rugsponsors, de transfer van Tighadouini is afgerond en de aandeelhouders hebben een aanzienlijke kapitaalstorting verricht om de begroting sluitend te kunnen maken. Dat maakt dat je verder kunt.”

Commercieel ligt de club op schema om voor eerste divisie begrippen een ambitieuze doelstelling te realiseren. “Vier miljoen hebben we als doel. Dat is pittig.” Ook sportief gezien is er financiële ruimte. “Met de aandeelhouders en de raad van commissarissen is afgesproken dat een groot deel van de transferopbrengst van Tighadouini weer in de spelersgroep gestoken kan worden. Daarvoor hebben we nu tijd en hoeven we geen overhaaste beslissingen te nemen. Dat geldt ook voor de opvolging van Falkenburg.”

Maandag passeerde NAC tijdens een Belavondje NAC de kaap van 8136 seizoenkaarten waarmee De Graafschap enkele jaren geleden het eerste divisie record boekte. Bij NAC staat de teller inmiddels op meer dan 8400.

“Onze doelstelling was 7000, dus het is mooi dat we daarover heen zijn. Dat betekent niet dat we onze begroting gaan bijstellen. De begroting is van vele factoren afhankelijk, ticketing is er daar één van. Afgelopen seizoen zag je dat de laatste wedstrijden door de spanning die erop zat uitverkocht waren. Uiteindelijk blijf je met je je ticketverkoop afhankelijk van de sportieve prestaties.”

De ambitie voor komend seizoen is duidelijk. Promoveren, maakt niet uit hoe. “Je hoopt op een scenario N.E.C., maar daarvoor moet alles kloppen. Daar werken we hard aan.” Dat betekent dat iedereen aan de bak moet bij NAC. “Het is nu hoogseizoen voor ons met het verlengen van seizoenskaarten en sponsorcontracten. Nu de reorganisatie bijna is afgerond zie je dat dat lastige situaties oplevert. De werkdruk die dat oplevert, daarover maak ik me wel zorgen.”

Voor Goetzee, 41 jaar jong, is het een soort van deja-vu, de situatie bij NAC. “Bij RKC heb ik eigenlijk hetzelfde meegemaakt. Eerst de club moeten redden van een faillissement, daarna degradatie en in het seizoen erop meteen gaan voor promotie. Dat is toen gelukt, daar werden we kampioen.”

Of NAC dat gaat lukken? Aan de supporters gaat het niet liggen. Die zijn er vanaf 7 augustus weer massaal bij. Goetzee: “ Aan de steun van het publiek zal het niet liggen, het is toch ongelooflijk dat we richting de negen- tot tienduizend seizoenkaarten gaan, prachtig! Wat een onvoorwaardelijke steun.”