NAC heeft vrijdag 18 september met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Emmen.
NAC heeft vrijdag 18 september met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Emmen. Peter Visser

NAC verder in de zorgen na 2-2 tegen FC Emmen

BREDA – NAC is vrijdagavond in eigen huis niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Emmen. Voor de derde week op rij houden de Bredanaars maar één punt over aan de wedstrijd. In Breda lijkt het steeds meer een heel vervelend jaar te gaan worden.

Onder een mengeling van applaus en een fluitconcert lopen de spelers van NAC de catacombe in bij rust. Wie de tussenstand niet weet, vermoedt dat de club uit Breda achter staat of een gelijke stand op het scorebord staat. Maar op het moment van het rustsignaal staat er een 1-0 voorsprong op het bord.

Bekijk foto's van NAC-FC Emmen

Spitsengoal
De fans zijn niet tevreden over het spel dat gespeeld wordt door het team van Robert Maaskant. Er zit weinig gif in. Af en toe een wordt er strak gecombineerd, maar bij de eindpass staat acht van de tien keer iemand buitenspel. Niet bij de lange bal die Michael Dingsdag na twaalf minuten op een presenteerblaadje aan Sjoerd Ars geeft. De spits neemt aan, omspeelt keeper Dennis Tegelkamp met een simpel uitziende beweging en schuift de 1-0 binnen.

NAC heeft geluk dat het een zwak FC Emmen tegenover zich heeft staan in de eerste helft. Ballen verdwijnen richting de cornervlag en makkelijke steekpasses worden ingeleverd bij het centrale verdedigingsduo van NAC, dat vervolgens treuzelt. Eén keer is Emmen dicht bij een doelpunt. Marcel Seip kan vrij inkoppen na een vrije trap vanaf de zijkant, maar mikt de bal een meter naast.

Maaskant: 'Geen favoriet voor titel meer'

Tien minuten na rust laat Jurjan Mannes aan zijn ploeggenoot Seip zien hoe je met kansen om moet gaan. Bij een vrije trap springt Mannes hoger dan zijn tegenstander en kopt via de grond binnen: 1-1. Vijf minuten later krijgt diezelfde Mannes zelfs een mogelijkheid om de 1-2 te maken met zijn hoofd, maar ditmaal gaat hij over.

Kevin Brands speelt niet de gelukkigste wedstrijd in het geel-zwart. Tweemaal mist hij een grote kans om te scoren. In de eerste helft stuit hij nog op Tegelkamp, terwijl na rust een mispeer hem van een doelpunt weerhoudt. Extra pijnlijk omdat vlak daarna Ricky ten Voorde, ex-NAC, de 1-2 binnenschot. Snoeihard schiet hij de bal in de linkerbovenhoek.

'Applaus'-wissel
Maaskant grijpt in en brengt Joey Suk en Elson Hooi. Luidt applaus klinkt van de tribunes als het rugnummer van Ronnie Stam de lucht in gaat. De middenvelder brengt op vrijdagavond niet meer dan een paar draaibewegingen en boze blikken naar zijn teamgenoten.

Het wil niet bij NAC. De spelers begrijpen elkaar niet. In een slotfase waar de Bredanaars op jacht moeten naar de gelijkmaker of de winst, bevindt de bal zich te vaak op eigen helft. Tot de bal na een goede actie van Hooi om de arm belandt bij een Emmenaar. Strafschop. Mats Seuntjens schiet hem zonder enige twijfel binnen; 2-2. Een kopbal op de lat van Pedro is het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Terwijl NAC het al lastig heeft tegen eerstedivisionisten, wacht dinsdag sc Heerenveen. De Friezen reizen af naar Breda voor het bekerduel met NAC. Voor iedereen met een NAC-hart is het te hopen dat het geen afstraffing wordt.