Afbeelding
Foto: NAC Media

Club-icoon John Karelse wordt teammanager van eerste elftal NAC

Door: Hanneke Marcelis NAC

BREDA - John Karelse treedt met ingang van 1 april aan als teammanager van het eerste elftal van NAC. In een afrondend gesprek met de technische leiding kwam de oud-keeper deze week een contract overeen van drie jaar en drie maanden; tot 1 juli 2026.

Momenteel wordt het takenpakket van een full time-teammanager door twee mensen uitgevoerd, onder wie elftalleider Eric Vervoord. Karelse gaat dat werk in zijn geheel uitvoeren. Tot zijn taken behoren onder andere het faciliteren en ondersteunen van spelers en staf op het trainingscomplex in Zundert. Daarnaast wordt Karelse verantwoordelijk voor het organiseren van trainingskampen en het onderhouden van contacten met de KNVB waar het voetbal organisatorische zaken betreft. Op wedstrijddagen neemt de oud-doelman de volledige logistiek van het team op zich, een taak die Eric Vervoord tot vandaag vervulde. Vervoord besloot na aankondiging van de aanstelling van Karelse per direct op de stappen.

,,Ik ben erg blij en trots om terug te keren bij de club die me aan het hart ligt,’’ aldus Karelse. ,,Vanuit mijn taak ga ik proberen bij te dragen aan een succesvolle ontwikkeling van de club. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik juist nu graag een steen bijdraag.’’

John Karelse (52), geboren in het Zeeuwse Wemeldinge, is in alle opzichten een icoon van de club. Zo is hij recordhouder voor wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden voor NAC 1; maar liefst 441 duels. Hij debuteerde in 1987 op zijn zestiende onder de lat bij het eerste. Pas in de zomer van 1999 verliet hij Breda  na maar liefst dertien seizoenen NAC. Hij maakte een transfer naar Newcastle United, waarmee hij zijn oude club overigens een mooie transfersom naliet.

Na enige omzwervingen in het profvoetbal belandde Karelse in 2006 als assistent trainer bij NAC1. Vier maanden later al werd hij ad interim coach van het eerste elftal. Later kwam hij wederom in dienst als interim-trainer en werd, inmiddels in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal, voor het seizoen 2011/2012 benoemd tot hoofdtrainer. In oktober 2012 werd hij ontslagen door zijn club.

,,Maar nu zijn er écht andere tijden aangebroken’’, zegt de aanstaande teammanager. ,,Ik kijk er naar uit om mijn schouders eronder te zetten en samen te bouwen aan nieuw succes voor onze prachtige club.’’

Momenteel is de voormalige doelman al geruime tijd enigszins verbonden aan zijn club. Hij volgde zijn ex-teamgenoot Hans van den Dungen op als voorzitter van Oud NAC. Technisch directeur Peter Maas is content met de komst van Karelse: ,,In onze zoektocht naar één functionaris als teammanager bij NAC Breda kwam John er meteen zeer positief uit. Vooral door zijn ruime ervaring in het voetbal, zijn kwaliteit om urgente zaken meteen te benoemen en aan te pakken én zijn oprechte betrokkenheid bij het proces waarin NAC nu verkeert. We zien in John de ideale ondersteuning voor de staf en de spelers in de komende drie seizoenen waarin NAC ook in organisatorisch opzicht de nodige stappen zal gaan maken.