Afbeelding
Foto: Marcel van Dorst

NAC boekt welkome overwinning op Jong AZ

Door: Hanneke Marcelis NAC

BREDA - NAC weet weer wat winnen is. Op bezoek bij Jong AZ was de ploeg van Jean-Paul van Gastel uiteindelijk met 2-3 te sterk voor de Alkmaarders. Janošek, Omgba en Van den Bergh waren trefzeker voor de Parel van het Zuiden.

NAC trad in Wijdewormer met dezelfde elf namen aan als tien dagen eerder tegen SC Cambuur.  NAC kan nog altijd geen beroep doen op Boy Kemper, Clint Leemans, Kuijpers, Garbett, Vet en Wernersson.

Nadat NAC in de openingsfase al twee keer gevaarlijk was via Aimé Omgba en Jan van den Bergh was het laatstgenoemde die in een uiterste krachtsinspanning om de bal binnen te houden een flinke kans bood aan Ernest Poku. Oog in oog met Roy Kortsmit besloot de aanvaller zonder aanleiding te gaan liggen. Scheidsrechter Hardeman was echter scherp en toonde Poku de gele kaart vanwege een schwalbe.

Na het eerste gevaar van beide kanten zijn de ploegen lang aan elkaar gewaagd. NAC kwam op slag van rust op voorsprong. Patriot Sejdiu dribbelde gevaarlijk het zestienmetergebied van Jong AZ in en werd naar de grond gewerkt. Scheidsrechter Thomas Hardeman wees resoluut naar de stip: strafschop! Dominik Janošek wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal gedecideerd in de hoek. De Tsjech liet al voor de elfde keer dit seizoen het net bollen.

Lang kon de ploeg van Jean-Paul van Gastel niet genieten van de voorsprong. De tweede helft was nog geen twee minuten oud of Denso Kasius schoot zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Een vrije schop van de rechtsback in de korte hoek was Kortsmit te machtig: 1-1.

Ondanks dat NAC een lastige fase kende in de eerste minuten van de tweede helft, wist het toch opnieuw op voorsprong te komen. Aimé Omgba was het eindstation van een goede aanval. Na een één-tweetje met Patriot Sejdiu rondde de middenvelder bekwaam af in de verre hoek: 1-2!

Patriot Sejdiu kon enkele minuten later de voorsprong verdubbelen, maar hij zag zijn inzet enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. In minuut 67 was het wel zo ver. NAC kwam op 1-3 via Jan van den Bergh. De centrale verdediger werkte een goed aangesneden vrije trap van Dominik Janošek tegen de touwen.

Met nog vijf minuten aan reguliere speeltijd deed Jong AZ iets terug. Ernest Poku profiteerde van een ongelukkig moment in de Bredase defensie en tekende daarmee voor de aansluitingstreffer: 2-3. De laatste minuten was het dus nog alertheid nodig achterin, maar echt in de problemen kwam NAC niet meer.