Eduardo Dischinger op Breda Future. foto Peter Schoonen
Eduardo Dischinger op Breda Future. foto Peter Schoonen

Gouden clinic en verrassende uitslagen bij Breda Future

Tennis

RUITERSBOS - Een clinic van 's werelds beste rolstoeltennisster ooit en gekoppeld aan verrassende uitslagen op de baan. De dinsdag bij tennistoernooi Breda Future was het aanzien waard.

Esther Vergeer, rolstoeltennisster en winnaar van een gouden plak op de Paralympics vanaf 2000, laat haar gouden plak graag rondgaan bij de rolstoeltennissers die net van een clinic hebben genoten. Inspiratie is waar het dinsdag om ging bij Breda Future+.

Ruim tien rolstoelers rijden achter Esther Vergeer aan. Rode gezichten zijn al snel te zien. “En dit is de warming-up pas”, roept ze achterom. Het maakt de deelnemers niet uit, ze vinden het prachtig om met de Olympisch kampioene te trainen. In de door netwerkclub De Maatschappij georganiseerde clinic leert Vergeer de deelnemers de juiste toenadering van de bal, de verschillende slagen en het zo optimaal mogelijk rollen. Naderhand volgt er nog een snel vragenrondje met alle rolstoelers. Ze zijn duidelijk geïnspireerd.

Op het moment dat de clinic bezig is, wordt op het Center Court de tweede partij van de dag afgemaakt. Voor de duidelijkheid: het is vier uur, de heren stonden rond het middaguur op de baan. Het was een bloedbad dat zijn weerga niet kent. De Brazilianen Ricardo Hocevar en Eduardo Dischinger moesten uitvechten wie de tweede ronde zou halen. Vooraf werd er ingezet op Hocevar, die als tweede geplaatst was.

Hoe anders het kan lopen: de eerste set keek de favoriet al meteen tegen een 6-1-achterstand aan. ‘Niet zo’, zie je hem denken. De tweede set gaat ontzettend gelijk op en valt in het voordeel van Hocevar: 4-6. De laatste set moet het gaan gebeuren. De mannen pakken game na game, wat leidt tot een tiebreak. Daarin blijkt de underdog Dischinger toch te sterk voor de favoriet. Een monsterpartij van ruim vier uur en de favoriet mag naar huis.

Toch was dit niet de enige verrassing: bij de vrouwen was het bijltjesdag zo leek het. De als eerste geplaatste Lena-Marie Hofmann uit Duitsland stond tegen de Chileense Andrea Koch-Benvenuto. Twee sets later liep die laatste als winnaar de baan af. De nummer twee en drie (Conny Perrin uit Zwitserland en Gaia Sanesi uit Italië) hadden eveneens geen geluk: ze werden verslagen door respectievelijk Quirine Lemoine (Ned) en Tatiana Bua (Arg).

Woensdag staat op het programma de resterende partijen uit de eerste ronde in het hoofdtoernooi, zowel voor de mannen als de vrouwen. Verder is de woensdag het hoogtepunt van de Juni Tennismaand: de Kidsday. Van negen tot vijf zijn er kinderen op het park te vinden die meedoen aan clinics, spelletjes en een persconferentie met NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar en local hero Matwé Middelkoop.

Kijk live mee met Breda Future