Afbeelding
Foto: Amhpia Ziekenhuis

Amphia geeft via live-operatie uniek inkijkje in plaatsing schouderprothese

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op donderdag 14 maart organiseerde Amphia sinds lange tijd weer een live-operatie. Geïnteresseerden konden via een groot scherm in het ziekenhuis of online meekijken hoe orthopedisch chirurgen Ronald Boer en Maaike van den Borne een schouderprothese plaatsten. Orthopedisch chirurg Jan Louwerens gaf in de zaal een toelichting op wat er te zien was. Daarnaast vertelden fysiotherapeuten Victor Gielen en Edwin Duijn meer over de bijbehorende revalidatie.

De bewuste patiënt, meneer W. (75), had al jaren pijnklachten in zijn linkerschouder. Onderzoek had uitgewezen dat die pijn werd veroorzaakt door artrose. In overleg met zijn orthopedisch chirurg had hij gekozen voor een zogeheten omgekeerde schouderprothese, omdat dit de best mogelijke oplossing voor hem was. Die prothese kreeg hij dus onder het toeziend oog van een breed publiek, dat bestond uit huisartsen, fysiotherapeuten en andere geïnteresseerden.

Live-operatie

Met de live operatie wilde de afdeling Orthopedie haar kennis delen en meer inzicht geven in wat zo’n operatie inhoudt, welke impact die heeft op een patiënt en hoe het revalidatietraject eruitziet. “Het was bovendien een mooie gelegenheid voor artsen in opleiding om van dichtbij kennis te kunnen maken met dit specialisme”, laat Amphia weten.

Pjotr Goossens, vanuit het Schoudernetwerk West-Brabant, vond het gaaf om deze avond mee te organiseren: “Door met elkaar te leren van de schouderorthopeden in Amphia, verbeteren we ook de kwaliteit van de nazorg aan de patiënten.”