Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Feestelijke opening Buurtpunt Tuinzigt: ‘Laagdrempelige manier om te helpen’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Wethouder Arjen van Drunen opende dinsdagmiddag het nieuwe buurtpunt in Tuinzigt. Buurtbewoners kunnen hier terecht met al hun vragen over de wijk. Organisaties zoals de gemeente, woningcorporatie en de handhaving organiseren hier spreekuren. In een feestelijke ceremonie opende de wethouder het buurtpunt samen met bewoners en betrokkenen. “Uiteindelijk is het buurtpunt een plek voor en door de buurtbewoners”, aldus wethouder Van Drunen.

Dinsdagmiddag verzamelde zich een groot gezelschap bij de Nieuwe Meidoorn in Tuinzigt voor de opening van het nieuwe buurtpunt. Het buurtpunt is een initiatief van buurtbewoners en organisaties die actief zijn in de wijk. Het doel is om een centrale plek te creëren waar buurtbewoners terechtkunnen met vragen over hun wijk. Tijdens de ceremoniële opening vertelde wethouder Arjen van Drunen over het plan van de gemeente om flink te investeren in de wijk. “Tuinzigt is een van onze aandachtswijken; het staat volop in de steigers en daarom is het belangrijk dat dit buurtpunt er is”, aldus de wethouder.

De tekst gaat verder onder de foto


Ceremonieel openen van Buurtpunt Tuinzigt - Foto: Michel Claessens

De Nieuwe Meidoorn

Het buurtpunt bevindt zich in de Nieuwe Meidoorn, het buurthuis van Tuinzigt. “In zekere zin bestond het buurtpunt eigenlijk al een beetje”, vertelt Chris Roelants van Stichting De Nieuwe Meidoorn. Voorheen functioneerde het buurthuis namelijk ook al een beetje als buurtpunt.  “We hebben altijd de deuren open gehad zodat mensen binnen konden stappen. In samenwerking met de woningcorporatie en gemeente werden er ook spreekuren georganiseerd.” Hier bleek veel vraag naar te zijn waarop besloten werd om dit informele buurtpunt officieel te maken. “De grootste verandering is dat alle partijen die belangrijk zijn voor de wijk de koppen bij elkaar hebben gestoken om te kijken hoe ze de wijk kunnen helpen”, aldus Roelants.

Toegevoegde waarde van een buurtpunt

Ook wethouder Arjen van Drunen heeft hoge verwachtingen van het nieuwe buurtpunt. “Nu komt er een echt buurtpunt. Dat betekent dat hier op verschillende dagen in de week vaste spreekuren worden georganiseerd door betrokken organisaties”, legt de wethouder uit. Onder andere de gemeente, de woningcorporatie, zorginstellingen en de handhaving zijn betrokken en zullen het buurtpunt gaan bemannen. De samenwerking met al deze partijen is volgens de wethouder cruciaal. “Niemand kan alle vragen beantwoorden en een buurtpunt is de meest laagdrempelige manier om de buurtbewoners te helpen. Hier kunnen ze gemakkelijk even binnenstappen met hun vragen.”

De tekst gaat verder onder de foto


Feestelijke opening Buurtpunt Tuinzigt- Michel Claessens

Dat het buurtpunt nu geopend wordt, is volgens wethouder Van Drunen geen toeval. “We gaan fors investeren in Tuinzigt. Zo gaan we zo’n 700 huishoudens door middel van subsidies helpen met het verduurzamen van hun huis. Dat is natuurlijk best ingewikkeld en dat levert toch vragen op bij mensen. Met al die vragen kunnen mensen terecht bij het buurtpunt.” Ook in De Nieuwe Meidoorn, het pand waar het buurtpunt in is gevestigd, gaat de gemeente flink investeren.

Vijf buurtpunten in Breda

Het buurtpunt in Tuinzigt is het vijfde buurtpunt dat de gemeente heeft helpen oprichten. “Het format wat we ook in de andere vier wijken hebben gaan we nu ook hier toepassen. We zien namelijk dat het echt werkt”, vertelt wethouder Van Drunen. Door een centraal punt in de wijk te creëren waar buurtbewoners met vragen terechtkunnen bij verschillende organisaties, bereik je volgens de wethouder veel meer mensen. “Mensen zitten er niet op te wachten om naar het stadhuis te moeten gaan om een vraag te stellen.” De andere buurtpunten bevinden zich in de wijken Brabantpark, Hoge Vucht, Fellenoord-Schorsmolen en Haagse Beemden. Dit zijn allemaal aandachtswijken waar de gemeente in wil investeren. “Daarmee hebben we een aardig netwerk verspreid over de stad, dus voorlopig hebben we geen concrete plannen om meer buurtpunten te openen”, aldus de wethouder.


Feestelijke opening Buurtpunt Tuinzigt - Foto: Michel Claessens