Afbeelding
Foto: Shutterstock

Meer WW-uitkeringen verwacht in West-Brabant

Door: Hanneke Marcelis Economie

WEST-BRABANT - De krapte op de West-Brabantse arbeidsmarkt is over zijn absolute piek heen. Dat meldt het UWV. De economie kwam afgelopen jaar in een milde recessie terecht, het aantal vacatures daalde licht, en de dalende trend in het aantal WW-uitkeringen werd doorbroken. Het aantal WW-uitkeringen zal in Nederland in 2024 met zo’n 12 procent verder stijgen, verwacht UWV. Zelfs in de ICT, de krapste beroepsgroep in onze arbeidsmarktregio, is een afzwakking van de spanning zichtbaar. Toch is de krapte allesbehalve voorbij.


“Met deze ontwikkeling krijgt de gespannen arbeidsmarkt weer een beetje ruimte”, stelt Milou Audenaerd, arbeidsmarktexpert bij UWV. “Maar de arbeidsmarkt reageert tot nu toe minder sterk op de economische krimp dan bijvoorbeeld in 2008-2009. Het aantal vacatures blijft nu veel hoger in relatie tot het aantal werklozen dan tijdens de vorige recessie. Dat laat nog maar eens zien hoe bijzonder de huidige krapte eigenlijk is.” De vraag naar personeel blijft groot, bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg en de techniek. Brabanders die werkloos raken, kunnen daardoor ook in 2024 in veel gevallen snel weer aan de slag, eventueel in een van deze sectoren.


Arbeidsmarktspanning zwakt af

UWV verwacht dat het aantal ontstane vacatures in 2024 landelijk met 2 procent zal afnemen, terwijl het aantal WW-uitkeringen met ongeveer 12 procent zal stijgen. Als dat laatste percentage ook van toepassing blijkt op West-Brabant, dan zou dit neerkomen op zo’n 7.300 WW-uitkeringen eind dit jaar, tegenover 6.500 uitkeringen in december 2023. Een deel van de verklaring voor een toename is te vinden in het gestegen aantal faillissementen. Audenaerd: “Langzaamaan zien we nu ook in West-Brabant de naweeën van de coronapandemie. Bedrijven die mogelijk niet levensvatbaar waren, zijn met overheidssteun overeind gebleven. Zij gaan nu alsnog failliet en dat heeft gevolgen voor het aantal ontslagen en WW-uitkeringen. De spanning neemt dus af, maar omdat we uit een tijd van uitzonderlijke krapte komen, is de krapte nog niet zomaar voorbij.”

Opvallende ontwikkeling ICT

Zelfs in de ICT, de krapste beroepsgroep in onze provincie, is de afzwakkende spanning zichtbaar. Sterker nog, het aantal WW-uitkeringen groeit in de ICT sneller dan gemiddeld. In de laatste 12 maanden steeg het totaal aantal WW-uitkeringen in onze arbeidsmarktregio met 7,7 procent, terwijl er vanuit ICT-beroepen 45 procent meer WW-uitkeringen kwamen. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de ICT gevoelig is voor economische schommelingen. Audenaerd: “In economisch mindere tijden stromen er daardoor ook meer ICT’ers in de WW. Ook zijn ICT’ers soms werkzaam in ondersteunende ICT-rollen. In een afzwakkende economie besteden bedrijven dit soort diensten eerder uit. Daarbij komt dat de procentuele stijging misschien indrukwekkend is, maar het absolute aantal WW-uitkeringen voor mensen met een ICT-achtergrond ligt met 135 nog altijd bijzonder laag.” Door de grote vraag naar personeel verlaten ICT’ers de WW relatief snel, en ook eerder dan in voorgaande jaren