Niels Helmink en Chris van Beek
Niels Helmink en Chris van Beek Foto: Hanneke Marcelis

Op de werkvloer bij Chris en Niels: ‘We werken in de techniek, maar zijn bezig met mensen’

Door: Hanneke Marcelis Economie

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Niels Helmink en Chris van Beek, projectleiders bij Hoppenbrouwers.

Aan de Veldsteen in Breda vind je al vijf jaar technisch dienstverlener Hoppenbrouwers. De Bredase vestiging is afgelopen jaren fors gegroeid, en zal volgend jaar verhuizen naar een groot, eigen pand aan de Noordelijke Rondweg. Niels Helmink en Chris van Beek zijn beiden al jaren werkzaam voor het bedrijf. Beiden hebben carrière gemaakt binnen Hoppenbrouwers en zijn nu werkzaam als projectleider.

Kunnen jullie kort samenvatten wat Hoppenbrouwers precies doet?
Chris: “Hoppenbrouwers doet alles op het gebied van techniek. We ontwerpen, installeren en onderhouden technische installaties. Dat klinkt breed, en dat is het ook. Maar zodra een project met techniek te maken krijgen, dan kan Hoppenbrouwers daarin voorzien.”

Niels: “Dat doen we voor de zakelijke markt onder meer op het gebied van kortlopende projecten. Onze klanten zijn al even divers als wat wij bieden. De ene dag sta je in een grote hal van een distributiecentrum en de andere dag loop je rond op een school.”

Jullie hebben dezelfde functie?
Niels: “Dat klopt, we zijn beiden projectleider. Maar ik doe dat op het gebied van elektrotechniek, en Chris op het gebied van werktuigbouwkunde. Beiden leiden we een team. Zo’n team bestaat uit leerlingmonteurs, monteurs, werkvoorbereiders en calculators. Als projectleider werk je heel overkoepelend. Je bent verantwoordelijk voor hoe alles rondom het team loopt. Dan heb je het dus onder andere over onderwerpen op persoonlijk vlak, zoals de ontwikkeling en tevredenheid van personeel. We werken dus in de techniek, maar zijn juist heel veel bezig met mensen. En als projectleider ben je ook commercieel verantwoordelijk, doe je het klantcontact en werk je mee aan het uitbouwen van de markt.”

Chris, jij bent pas sinds kort projectleider. Eerder werkte je als monteur, tekenaar en werkvoorbereider. Hoe ervaar je dat?
Chris: “Klopt, ik ervaar dat als enorm prettig. Allereerst natuurlijk omdat die stappen aantonen hoe het werkt bij Hoppenbrouwers: Je kunt echt doorgroeien. Het is heel mooi om je te kunnen blijven ontwikkelen. Verder vind ik mijn ervaring op de werkvloer vooral erg prettig werken, omdat ik weet hoe het werk als monteur is. Dan zorgt ervoor dat ik enorm goed kan schakelen met mijn team en echt begrijp waar zij tegenaan lopen.”

Maar je bent als projectleider ook veel bezig met het oplossen van problemen. Is dat vervelend?
Chris: “Haha, zeker niet! Ik benader problemen liever als kansen om te groeien en te verbeteren. Dat klinkt cliché, maar zo zie ik dat echt. Of het nou een klant is die met vragen zit. Of een monteur die tijdens het werk tegen iets onverwachts aanloopt. Uiteindelijk gaat het allemaal om uitdagingen waarvoor je de allerbeste oplossing moet vinden. Daar haal ik juist ontzettend veel plezier en voldoening uit.”

Niels, wat is voor jou het allerleukste aan het werk als projectleider?
Niels: “Ik vind het ontzettend fijn dat het werk zo divers is. Voor deze baan is het belangrijk dat je heel snel kan schakelen, want als uitdagingen of vragen zich voordoen is de taak aan jou om zo snel mogelijk een passende oplossing te vinden. Maar het meeste plezier haal ik toch wel uit zien dat het team goed loopt en dat mensen lekker in hun vel zitten. Want als het team zich goed voelt en enthousiast aan de slag gaat, lever je goed werk en krijg je tevreden klanten.”

Waarom hebben jullie voor Hoppenbrouwers gekozen?
Chris: “Ik vind Hoppenbrouwers een ontzettend gemoedelijk bedrijf. Dat klinkt misschien gek voor een bedrijf met bijna 1850 werknemers, maar toch is het zo. De sfeer is ontzettend fijn. En dat vind ik ontzettend veel waard. Uiteindelijk ben je toch bijna vaker op je werk dan thuis. Dan moet je je daar goed bij voelen.”

Niels: “Daar ben ik het helemaal mee eens. We zijn heel lokaal geworteld, en stralen dat ook uit naar klanten. En tegelijkertijd is Hoppenbrouwers wel een groot bedrijf, en dat biedt juist mooie kansen. Ik vind het samenwerken met andere vestigingen ontzettend interessant. Doordat Hoppenbrouwers een groot en groeiend bedrijf is, zijn de mogelijkheden enorm.”

Naam: Chris van Beek
Leeftijd: 39 jaar
Woonplaats: Sprang Capelle
Functie: Projectleider W
5 jaar werkzaam bij Hoppenbrouwers

Naam: Niels Helmink
Leeftijd: 36 jaar
Woonplaats: Oud Gastel
Functie: Projectleider E
8 jaar werkzaam bij Hoppenbrouwers