Aan de haven werd een man doodgestoken in de nacht van vrijdag op zaterdag
Aan de haven werd een man doodgestoken in de nacht van vrijdag op zaterdag Foto: Perry Roovers

Concrete maatregelen na steekincidenten: preventief fouilleren en meer sfeerbeheerders

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Er gaan concrete maatregelen genomen worden naar aanleiding van de twee steekincidenten die dit weekend plaatsvonden in Breda. Dat meldt burgemeester Depla na overleg met de Horeca, politie en de lokale driehoek.

Breda werd dit weekend opgeschrikt door twee steekincidenten. Vrijdagnacht werd er rond 4.00 een 28-jarige man neergestoken vlakbij de Tolbrug. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. Zondag werd er een man neergestoken onder het viaduct aan de Ettensebaan. Hoe het nu met het slachtoffer is, is niet bekend.

Ettensebaan

De twee steekincidenten zijn heel verschillend, en daarom vereisen ze ander soort maatregelen, legt burgemeester Depla uit. "Het incident aan de Ettensebaan kwam voort uit een ruzie. Die langdurende ruzie werd zondagmiddag op die locatie uitgevochten. De politie ervaart dat dit soort situaties vaker voorkomen in het gebied bij de Ettensebaan en bij de Ikea. Dat kan komen doordat het er donker is, je er anoniem bent én snel kan vluchten." Mogelijk maatregelen zijn dan ook camerabewaking. "We moeten de gebieden eerst goed in kaart brengen. Maar camera's kunnen helpen om misdadigers uit de anonimiteit te halen en dergelijke ruzies op straat tegen te gaan."

Wapens

Over de toedracht van het incident in de Haven is nog niet veel bekend. Wel is het opvallend dat het wéér een incident met dodelijke afloop is in het gebied. "We merken dat er minder incidenten zijn, maar dat de incidenten die er zijn wel ernstiger zijn", vertelt de burgemeester. "Dan is het bijvoorbeeld belangrijk om wapenbezit tegen te gaan. Daarom willen we starten met preventief fouilleren." Op willekeurige momenten en plaatsen zullen bezoekers van de stad dan gefouilleerd worden. "Dan kunnen we ten eerste in kaart brengen hoe groot dit probleem nu eigenlijk is. En bovendien brengen we dan de duidelijk boodschap over dat we geen wapens toestaan in onze stad. Wie wel met wapens rondloopt, moet bovendien langer geweerd worden. Dan mag je niet één avond de stad niet meer in, maar gewoon meteen tientallen weken niet meer." Ook wil de gemeente gaan bekijken of het mogelijk is om Bredanaars wapens anoniem in te laten leveren. "Dat is een landelijk initiatief, wat zijn vruchten afwerpt. We sluiten er dan ook graag bij aan."

Ook moet er nauw worden samengewerkt worden met de horeca, geeft Depla aan. "Wij moeten de horeca ondersteunen. Zij moeten gestimuleerd worden om situaties te melden, in plaats van gestraft als er iets voorvalt."

Sfeerbeheerders

Om de sfeer in de binnenstad verder te verbeteren, zouden de sfeerbeheerder vaker ingezet moeten worden. "We gaan een proef doen waarbij we de sfeerbeheerders ook op vrijdag inzetten. Zij zijn nu op zaterdagen in de stad, en de resultaten zijn positief. Dus we willen graag de capaciteit verhogen." Als laatste is er in het overleg ook naar voren gekomen dat de verlichting in de stad beter moet. Het dodelijke incident vond plaats na 4.00 uur, wat betekent dat de stad donker was. "Donkerte draagt bij aan onveiligheid. We willen graag iets doen met licht om het veiligheidsgevoel in de stad te vergroten."