• Alles
  • (33)
    Evenement

Muziektheater Transparant

donderdag 6 december 20:30 uur

Chasse

In dit theatrale liedrecital vertelt  Josse De Pauw, op een filmscherm, Mata-Hari’s verhaal vanuit het perspectief van de vele mannen in (en na) haar leven. Sopraan Claron Mcfadden en pianiste Claire Chevallier bieden een weerwoord met muziek van Mata-Hari’s tijdgenoten en brieven van de roemruchte danseres zelf.

Exact honderd jaar na haar overlijden spreekt het roemruchte leven van Margaretha Zelle nog altijd tot de verbeelding. In 1876 geboren in Leeuwarden; in 1905 herboren in Parijs als de exotische danseres Mata Hari. Met deze artiestennaam (‘Oog van de Dageraad’ in het Maleis) lag de wereld aan haar voeten en strekte haar roem uit over heel Europa. Ruim tien jaar later was datzelfde Europa verwikkeld in een gruwelijke oorlog en stierf zij, beschuldigd van spionage, een eerloze dood voor een vuurpeloton van het Franse leger.

Mata Hari leefde in een door mannen gedomineerd tijdperk en ging de geschiedenisboeken in als een femme fatale. Wat bewoog haar nu eigenlijk? Was zij werkelijk een spionne? En wat ging er toch om in de hoofden van al die heren die eerst haar bewonderaars maar uiteindelijk haar beulen bleken te zijn?

achtergrond In dit theatrale liedrecital wordt het bewogen leven van Gretha Zelle in herinnering geroepen aan de hand van originele brieven en memoires. Leidraad is het emotionerende verslag van Léon Bizard, dokter in de Parijse vrouwengevangenis waar Zelle vastgehouden werd. Hij verhaalt over haar laatste momenten in de cel, haar bijzondere verstandhouding tot de nonnen die haar verzorgden, tot en met haar gang richting de executiepaal. Verder aan het woord zijn Pierre Bouchardon (een van haar aanklagers) en George Ladoux (hoofd van de Franse inlichtingendienst en zelf ook een Duitse dubbelspion). Muziektheater Transparant kruipt als het ware in de hoofden van de mannen die met hun neus op Mata Hari’s veroordeling stonden. Als tegenwicht komt Zelle ook zelf aan het woord via enkele van haar (vele) brieven.

muziek wordt haar verhaal luister bijgezet door liedrepertoire van voornamelijk Franse componisten die quasi-tijdgenoten waren van Mata Hari (en soms zelfs regelrechte bewonderaars van haar, zoals Jules Massenet). Hun werken zijn als het ware auditieve getuigen van dit wrange tijdsgewricht tussen emancipatie en oorlog, tussen bevrijding en gevangenschap, tussen cabareteske lichtzinnigheid en melancholische poëzie.

Tijdens de voorstelling hoort u composities van Francis Poulenc ( Mon cadavre est doux comme un  gant, Le Portrait, Bleuet ), Camille Saint-Saëns ( Tristesse ), Arnold Schönberg ( Gigerlette ), Erik Satie ( Chez le docteur, Les Anges, Je te veux, La diva de l'empire ), William Walton ( Old Sir Faulk ), Jules Massenet ( Menteuse Chérie ), Maurice Ravel ( Prélude, 1913 ), Henri Duparc ( l'Invitation au voyage ), Vincent Scotto/ Chevallier/McFadden ( Ma p'tite Mimi ) en Claude Debussy ( Berceuse Héroique ). Muziektheater Transparant (Matterhorn, Borgerhout) gaat als productiehuis vanuit de artistieke en maatschappelijke actualiteit een intensieve dialoog aan met kunstenaars uit verschillende disciplines. Er gaat bijzondere aandacht uit naar de ondersteuning van hedendaagse muzikanten en de ontwikkeling van hun werk. Zo worden er langere trajecten afgelegd met o.a. huisartiesten Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Luigi De Angelis en Claron McFadden. Met Translab brengt Muziektheater Transparant tevens een nieuwe generatie podiumkunstenaars in verbinding met inspirerende artiesten die hen als coach begeleiden. www.transparant.be

regie: Jean Lacornerie – muziek: Claude Debussy, Gabriël Fauré, Jules Massenet, Francis Poulenc, Camille Saint-Saëns, Eric Satie - fortepiano: Claire Chevallier – zang: Claron Mcfadden – spel (op film): Josse De Pauw

Muziektheater Transparant (Matterhorn, Borgerhout) gaat als productiehuis vanuit de artistieke en maatschappelijke actualiteit een intensieve dialoog aan met kunstenaars uit verschillende disciplines. Er gaat bijzondere aandacht uit naar de ondersteuning van hedendaagse muzikanten en de ontwikkeling van hun werk. Zo worden er langere trajecten afgelegd met o.a. huisartiesten Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Luigi De Angelis en Claron McFadden. Met Translab brengt Muziektheater Transparant tevens een nieuwe generatie podiumkunstenaars in verbinding met inspirerende artiesten die hen als coach begeleiden.

Josse De Pauw (1952) werkt als acteur, regisseur en auteur. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel is hij in 1976 stichtend lid van de theatergroep Radeis International. Vanaf 1985 werkt hij als zelfstandig kunstenaar. Op televisie was hij onder meer te zien in Koning van de  wereld (2007), De Ronde (2011) en Met man en macht (2013). Bij Muziektheater Transparant maakte hij Ruhe (2007), Babar/Le Fils des Etoiles (2008), Over de bergen (2009) en Een nieuw requiem (2009), in 2013 Escorial. Josse De Pauw schrijft ook fictie, observaties, notities en reisverslagen. In 2012 ontving hij onder meer de Prix Bernadette Abraté.

De Franse pianiste Claire Chevallier (gebaseerd in Brussel) is in heel Europa een veelgevraagde artieste voor solorecitals, kamermuziekconcerten, en concerti’s met orkest. Gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk wordt deze pianiste gelauwerd, zowel voor haar concerten als voor de opnames waarmee ze regelmatig internationaal in de prijzen is gevallen. Als musicus- onderzoeker begon ze haar eigen verzameling historische klavieren, die ondertussen 6 vleugelpiano’s bevat en de tijdspanne 1842-1920 bestrijkt.

Sopraan Claron McFadden (1961) is huisartiest bij Muziektheater Transparant. Ze groeide na haar studies aan de Eastman School of Music in Rochester, New York, uit tot een grote naam in zowel het barok- als het traditioneel en modern repertoire. De veelgevraagde soliste werd in 2002 genomineerd voor een Grammy en ontving in 2007 de Amsterdamprijs voor de Kunsten.

Normaal € 27,00


deel deze activiteit

Locatie

Chassé Theater N.V.
Breda
Claudius Prinsenlaan 8
4811 DK


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief