Wandelen langs de verdedigingslinie.
Wandelen langs de verdedigingslinie. Foto: Team Mapito

Wandel je mee langs de Zuiderwaterlinie?

Advertorial

(advertorial) - Het is een wandeling die nog nooit eerder is gelopen: De Mars langs de Zuiderwaterlinie. Sinds zondag wordt er gelopen langs deze voormalige verdedigingslinie. Donderdag en vrijdag zijn de etappes naar en van Breda. “Het is ontzettend leuk om mee te lopen”, laat Isabelle Schol weten.

Dat zegt de Bredase niet alleen omdat ze de tocht organiseert. “Je ziet echt weer een andere kant van Brabant en van je omgeving”, vertelt ze. Zondag stond de eerste etappe op het programma. “De Mars gaat vanaf de twee uiterste kanten van de linie Grave en Bergen op Zoom naar Heusden, waar zondag het slotfeest is.”


Spinaloschans

Rondom Breda zijn dus twee etappes. Deze donderdag en vrijdag kan de tocht groepsgewijs gelopen worden, onder meer onder begeleiding van een gids, die toelichting geeft over de route en de historie. Donderdag voert de wandeling van zo’n zes kilometer van Terheijden naar Breda. “In die eerste etappe komen we bij de Spinolaschans uit. We beginnen om 17.30 en eindigen daar om 19.30 uur.”

Vrijdag voert de wandeling van Breda naar Oosterhout. Je loopt beide dagen van A naar B. “Anders dan bij een avondvierdaagse loop je geen rondje, dus we hebben een bus geregeld die mensen weer terugbrengt naar het startpunt”, vertelt Schol. “Maar mensen kunnen natuurlijk ook zelf met het openbaar vervoer hun weg vervolgen.”

De hele opzet is bijzonder, geeft ze aan. “Dat zorgt echt voor een leuke sfeer. We hebben gidsen en een troubadour bij ons, die voor muziek zorgt. Vrijdag loopt de gedeputeerde mee, die gaat ploggen en is er een aan het eind een flamencogitarist. Dus iedere dag is er naast wandelen en natuurbeleving wat leuks te doen.”


Nieuwe wandelroute

De Mars volgt delen van het nieuw gecreëerde Zuiderwaterliniepad, dat loopt van Grave naar Bergen op Zoom, over 290 kilometer. “Wij lopen daar delen van in deze week.” Met de mars willen gemeenten en provincie de Zuiderwaterlinie onder de aandacht brengen, daar de verdedigingslinie relatief onbekend is. “En dat terwijl het een heel mooi en bijzonder cultureel erfgoed is.”  

Op verschillende plaatsen in de wandeltocht wordt wandelen gekoppeld aan de natuur. “Overal zijn scholen bezig om zaadbommen te maken, die worden op verschillende plaatsen langs de linie in de bermen gegooid”, vertelt Schol. De zaadbommen zijn bolletjes klei met bloemenzaad. “Op die manier maken we bijenverbindingszones.”Meelopen in de Bredase etappes (en de andere) is gratis. “We hebben het liefst dat mensen zich inschrijven, want aan het begin en het eind zorgen we voor wat eten en drinken.” Dat kan via de website van de Zuiderwaterliniemars.  

La Fuente

Op zondagmiddag 23 september treffen de laatste twee groepen wandelaars elkaar in het midden van het traject, in het prachtige Heusden, waar een muzikaal programma tot besluit van De Mars plaatsvindt. Daar speelt de Fanfare ‘Bereden Wapens’ , een van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht, en is een dynamische optreden van de wereldberoemde DJ La Fuente. Het slotfeest begint zondag om 15.00 uur.